Случаят на Асен Данков попада в графата техническа грешка

ТЕЛК и НОИ-Пловдив три години водят спор има ли право на чужда помощ мъж от град Перущица, който е на легло. Случаят на Асен Данков попада в графата техническа грешка. А докато институциите продължават да си препращат документи и за пореден път преразглеждат случая му,  мъжът и съпругата му са на ръба на оцеляването.

От 2014-та година  той е прикован на легло след прекарани няколко инсулта. Години след това НОИ - Пловдив и НЕЛК  водят спор дали мъжът има право на чужда помощ. А през това време единственият човек, на когото Асен може да разчита, е жена му.

СЛЕД РЕПОРТАЖ НА NOVA: Отмениха решение на ТЕЛК–Пазарджик за дете с аутизъм

Личният лекар на мъжа твърди, че състоянието му е тежко и не се е променило през годините. „Според мен е за 100 процента чужда помощ, защото дефакто той нищо не може да прави сам”, каза д-р Атанас, Насков, личен лекар на Асен.

Становището на личния лекар потвърждават няколко пъти и експертни комисии към ТЕЛК. От НОИ обаче се оказват недоверчиви, или поне по документи. След всяко следващо становище обжалват, тъй като не се съгласяват с дадения процент чужда помощ. Следва поредна лекарска оценка, която отново потвърждава тежкото състояние на пациента.

Семейството признава, че живее само   с парите, които получават за Асен, тъй като съпругата му е и личен асистент. Петра обаче споделя, че преди две години сумата от 320 лева, които изплащали на Асен била намалена, без да им бъде съобщено.

„ПЪЛЕН АБСУРД”: ТЕЛК лиши тежко болно дете от помощи

Преди дни семейството получава поредно писмо и разбира, че от Националната експертна лекарска комисия е разпоредена поредна проверка, този път заради допусната техническа грешка. Представители на пациентски организации пък заявиха – технически грешки, оспорвания на решения и бавене на документи ще продължи да има, докато не бъде направена цялостна реформа. „Едно от важните промени е решенията да се електронизират, да има по-стриктен контрол и не на последно място така да се изгради системата, че да се избегнат всякакви технически грешки. Но като че ли най-големият проблем в ТЕЛК е човешкият фактор”, коментира Александър Миланов, програмен директор на Национална пациентска организация

От справка на здравното министерство става ясно, че за миналата година общият брой на експертните решения на НЕЛК е 13 000, като броят на техническите грешки е 48.

Репортер: Даниела Пехливанова