Руското външно министерство излязоха с позиция по скандала

"Министерството на външните работи на Руската федерация оценява изгонването на двамата руски дипломати от София като откровено неприятелска стъпка и провокация. Русия си запазва правото да предприеме реципрочни действия", съобщи министерството на външните работи. От ведомството допълват, че България не е представила никакви смислени доказателства за решението си да изгони руските дипломати.

От Кремъл допълват още, че си запазват правото на реципрочни мерки. 

Силна евроатлантическа подкрепа за България в шпионския скандал

От там посочват, че действията на българските власти са в разрез с "конструктивния и взаимно уважителен характер на българо-руските отношения".

„На 24 януари българските власти решиха да изгонят от страната дипломат от посолството и служител на Търговското представителство на Руската федерация в България. Не са представени правдоподобни доказателства в подкрепа на това решение. Считаме тази стъпка на София за открито недружелюбна и провокативна, противоречаща на конструктивния и традиционно взаимно-уважителен характер на руско-българските отношения. Запазваме си правото на ответни реакции”, пишат от руското външно министерство.

Обвинените в шпионаж руски дипломати имат 48 часа да напуснат България

Изявлението на Москва по случая идва на фона на силен дипломатически отзвук от редица чужди мисии у нас. Американското посолство обяви, че приветства действията на българското правителство, а Великобритания заяви, че с интерес следи изявленията на българския главен прокурор по темата и Обединеното кралство подкрепя България. Канадските дипломати пък обявиха, че са загрижени от появилата се информация относно действия на руския шпионаж у нас.