Темата коментират Борис Бонев и Прошко Прошков

„София няма да спаси изцяло Перник от режима на водата. Планът предвижда да се гарантират необходимите за града количества вода. Без връзката, която ще се изгради, рискуваме да задълбочим кризата и да стане истински проблем. Решението, което е предложено, е добро и възможно за осъществяване. Смятаме, че не е морално, политическо и човешко да откажем вода на Перник, при условие че това няма да застраши водния баланс на София”. Това заяви в студиото на "Събуди се" председателят на Комисията по инженерна инфраструктура в СОС Прошко Прошков. 

СЕДМИЦАТА В ПРЕСЪХНАЛИЯ ПЕРНИК: Планове за изход под страх от хепатит (ВИДЕО)

„Най-големият проблем и това, което притеснява хората, е, че когато говорим за гаранции, това остават просто едни думи, хвърлени в пространството. Министри, кметове, общински съветници дават гаранции, но нямат отговор, ако ги питаме какво точно смятат да направят, за да гарантират, че няма да има проблем”, обясни независимият общински съветник Борис Бонев. 

Протест на перничани блокира центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Би било огромна спекулация да кажа какъв е процентът вероятност София да остане без вода. При голяма авария на Рилския водопровод, дори без да водоподаваме към Перник, част от столицата ще бъде със затруднено водоподаване. Това е факт и към момента при аварийни ситуации”, добави Прошков.

Правителството отпуска 25 милиона лева за водния байпас на Перник

„Язовир „Студена” преливаше преди няколко години. Днес Перник е на воден режим. Това, че в момента някой твърди, че в язовир „Искър” има достатъчно вода за следващите години, може рязко да се промени. Хората хора, които докараха кризата в миньорския град с лошото си управление, могат да го направят и в София”, заключи Бонев.

Целия разговор гледайте във видеото.