Огромен черен дим се издигаше над града в продължение на часове над пламналата автоморга

Проверки в горялата автоморга в Хасково. В събота там пожар изпепели над 100 автомобила, а димът се виждаше от километри.

Два дни след огромния пожар, който изпепели близо 120 бракувани автомобила  регионалната екоинспекция в Хасково започва проверка. Засега само по документи.

“Сега ще проверяваме дали се изпълвяват условията за извършване на разкомплектоване, които са заложени в различните документи”, каза Димитър Илиев - директор на РИОСВ – Хасково.

Прокуратурата разследва големия пожар в автоморга в Хасково (ВИДЕО)

Документите показват, че фирмата работи законно и има всички необходими разрешителни.

„Всяка година се извършват проверки, сега последна проверка, която е планова е декември, отделно януари сме одвали още веднъж на проверка. тази фирма не е санкционирана последните 3-4 години”, допълва Илиев.

При пожара изгоряха близо 120 автомобила, при което непрекъснато се чуваха взривове. Затова има съмнение, че те не са били разкомплектовани по правилата.

От пожарната също са проверявали автоморгата и не са открили нарушения.

 

„От противопожарна гледна точка автомобилите би трябвало да се разделят на групички, така че ако се получи запалване да се запали само една от групите. Тези коли би трябвало да са негорими, така че даже и тази подредба да не влияе на пожарната безопасност”, обяснява Митко Чакалов - началник на РС на ПБЗН – Хасково.

Предстои институциите отново да влязат във фирмата, за да извършат проверки.

От регионалната екоинспекция допълниха, че въпреки че не са правени специални замервания на въздуха заради пожара, стационарната им станция не е отчела проблеми в събота.

Започна разследване затова кой е виновен за пожара. Появи се и информация, че автоморгата е работила незаконно.

Автоморгата се намира в края на града до самата ЖП гара. Над 100 автомобила изгоряха в този пожар. Огнеборците разчитаха на три районни служби за да се справят с огъня.

„Към момента тече досъдебно производство. Събират се доказателства. Ще бъде изготвена пожаро-техническа експертиза. Пунктът е работил, като е имало и хора в обекта. През годините са правени няколко проверки на моргата. Последната е през 2016, като нарушения не са установени”, каза Митко Чакалов, началник на Районна служба „Пожарна безопасност” – Хасково.

Пожар в автоморга в Хасково, горяха десетки автомобили (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Общината няма компетенции да следи за законността, от гледна точка на лицензионни режими. От няколко месеца сме започнали регулярни проверки на нерегламентирани сметища, като с това целим да намалим риска за хората”, каза кметът на Хасково, Станислав Дечев.

Репортер: Димитър Иванов