Нарушителите се санкционират, битката е непрестанна, заяви столичният кмет

От 600 до 800 незаконни присъединявания към водопреностана мрежа на София се установяват годишно. Това сочи справката на „Софийска вода”, цитирана от столичния кмет Йорданка Фандъкова в предаването „Здравей, България”.

„Отстраняват се и се санкционират. Това е процес на управление на тази система, една постоянна битка”, коментира Фандъкова.  

По думите й водопроводът на София е в добро състояние, наблюдава се постоянно. А когато има проблеми по мрежата, те се отстраняват.

София решава за водата към Перник

Столичният кмет е категорична, че няма опасност София да остане без вода, а в  язовирите „Искър” и „Бели Искър” има вода за столицата за години напред.

„Посетихме пречиствателната станция в Бистрица, всички видяха, че нивата на язовирите се следят в реално време. Във всеки момент знаем какви количества вода има в системата на София”, заяви столичният кмет. „Въпросът е какво е техническото състояние на мрежата. Рилският водопровод е стар, един участък от него е рехабилитиран, когато станах кмет. В момента стават 2-3 аварии годишно, по информация на „Софийска вода””, уточни столичния кмет.

Идва ли краят на водната криза в Перник? (ВИДЕО)

Тя обясни, че е поставила ясно условията, при които да се разгледа въпросът водата за Перник да минава през системата на София.

Фандъкова: Нивото на язовир „Бели Искър” се следи в реално време

„Първото условие беше да се гарантират количествата вода за София. Затова решението е да се подават допълнителни количества вода от водосбора, който захранва язовир „Белмекен”, към язовир „Бели Искър”. Това е решено, имаме официално писмо от екоминистерството, че такива количества ще бъдат осигурявани”, каза Фандъкова.

„Оттук нататък говорим за няколко неща. Първо, държавата да гарантира, че още тази година ще започне ремонтът на язовирната стена на „Бели Искър”, който е държавна собственост. Има частичен ремонт, който е правен преди години”, заяви Фандъкова.

Тя поясни, че от няколко години се предлагат проекти за това, но експертите още спорят по кой начин точно да се ремонтира. „Категорично заявих, че язовирът не трябва да се източва заради ремонт”, каза столичният кмет.

Друга предпазна мярка за водата на София, е да има спирателен механизъм в Мало Бучино и ако се наложи, да се спре подаването към Перник.

„София има възможност да помогне на бедстващи хора, които се намират на 30-40 минути от нас. При гаранции за София, смятам, че сме длъжни да помогнем”, каза Фандъкова.

„Финансовата част ще се уреди между двата ВиК оператора. Няма основание да се променят сметките за софиянци. Разбира се КЕВР ще ги определи”, каза още столичният кмет.