Той увери, че няма да може да плаща на "Софийска вода" за водните количества

Благодарение на това, че имаше валеж тези дни, притокът на яз. „Студена“ е малко по-голям и обемът в него не намалява. Очаква се валеж и утре, така че притокът тези дни ще бъде малко по-голям. Все още взимаме вода от водоземната кула. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров по време на заседанието на Столичния общински съвет, който трябва да гласува предложението на държавата водни запаси да преминават през водната мрежа на София, предаде БГНЕС.

„Имаме вода до април при този приток, ако природата е милостива и притокът бъде по-голям, разбира се количеството в „Студена“ ще се увеличи. Иначе остава същият период до достигане на мъртвия обем – около две седмици“, каза Владимиров в отговор дали спасителният план на държавата ще сработи докато язовирът пресъхне.

София ще помогне на Перник заради водната криза

Кметът на Перник увери още, че не трябва да има притеснения и по отношение на това, че ВиК - Перник няма да може да плаща на „Софийска вода“ за водните количества.

Със 7 дни е удължено бедственото положение в община Перник

Той припомни, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е принципал на ВиК - Перник, а държавата е изразила готовност да окаже съдействие при възникване на проблем.„В тази посока винаги има механизъм, с който да се гарантира това, че ВиК - Перник ще си плаща водата на „Софийска вода“, която ще я доставя“, добави той.

Владимиров коментира, че не е изключено водата, която се превежда от София да стигне заразена до чешмите на перничани. „В момента, в който имаме зелена светлина, ще започне проектиране и подмяна на водопреносната мрежа на град Перник, защото този риск съществува във всеки един момент – смесването на мръсни с чисти води“, заяви той и припомни, че такива случаи вече е имало в два пернишки квартала, но въпреки бедственото положение в града, трябва, преди да започне подмяната на водопреносната мрежа, да се изминат определени процедури.

Фандъкова: Отстраняват се до 800 незаконни присъединявания към водопровода на София годишно

Кметът благодари на държавата за помощта и каза, че спасителният план ще даде спокойствие и глътка въздух на перничани, както и ще даде възможност при кризисни ситуации двата града да си помагат в бъдеще. „Това предложение, е единственото възможно за спасение на моя град в тази критична ситуация, така че аз благодаря на разума, който надделява в тази ситуация и готовността на всички политически сили да се обединят около това да се помогне на моя град в тази критична ситуация“, каза той.