В демонстрацията се включиха представители на малкия и среден бизнес

Блокада в центъра на столицата. Представители на малкия и среден бизнес излязоха на протест с искане за отмяна на спорната наредба, която регламентира изисквания за касовите апарати и отчитането на печалбите. В демонстрацията се включиха и хотелиери и ресторантьори, които настояват за намаляване на ДДС за храните от 20 на 9%.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

Хотелиери и ресторантьори искат по-ниско ДДС и регламентиране на бакшиша

Малко след началото на демонстрацията пред парламента протестиращите се преместиха пред сградата на Министерския съвет. Със скандирания "Оставка" недоволните запалиха касови апарати на жълтите павета. По-късно блокираха Орлов мост за около три часа. 

След вота на недоверие към протеста се присъедини лидерът на БСП Корнелия Нинова, бившият омбудсман Мая Манолова, депутати и други политици.

Отлагат с 6 месеца спорна наредба за касовите бележки

„Днес парламентарната група на "БСП за България" се включи в протеста с искане за оставка на вредното правителство на Бойко Борисов”, написа Корнелия Нинова във Facebook.

БСП подкрепи протеста на хотелиерите пред Народното събрание

„Истинският вот на недоверие се състоя извън парламента. Исканията на хората са справедливи. Ние ги подкрепяме. Нека всички недоволни да се обединим и продължим. Промяната е възможна. Тя е в нашите ръце”, пише още соцлидерката.

Според споразумението Наредбата за въвеждане на софтуерите за управление на продажбите се отлага с 6 месеца. Финансовият министър Владислав Горанов каза, че при отлагането на наредбата, която притеснява бранша, първите три месеца ще бъдат използвани за съвместна работа с експертите на съответните организации и НАП. Това се прави с цел да се постигнат изясняваният неяснотите, за които претендира бизнеса.

Горанов обеща, че в следващите седмици ще бъдат проведени и срещи за режима за запечатване на търговските обекти.

 

От Българската асоциация на заведенията заявиха в съобщение до медиите, че категорично се разграничават от политическите искания на партия „Възраждане“, изразени по време на протеста на малкия и среден бизнес пред Народното събрание.

"Представители на тази или която и да било партия не са канени на протеста, не са участвали в организацията му и смятаме, че нямат място там. За пореден път заявяваме, че ние не сме ангажирани политически и нямаме политически искания! За нас е важно единствено да защитаваме правата на българския бизнес! Ние не търсим конфронтация, а решаване на възникналите проблеми и няма да позволим да бъдем употребени от каквито и да било политически интереси", се казва още в изявлението.

А от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в писмо до медиите, казват, че  подкрепят напълно решението на правителството за отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18, за да се изчистят всички неясни текстове.