За това се договориха представители на бизнеса и финансовият министър

Спорна наредба за касовите бележки се отлага с 6 месеца. Това стана ясно след среща на бизнеса с министъра на финансите Владислав Горанов.

Хотелиери и ресторантьори искат по-ниско ДДС и регламентиране на бакшиша

Преди това от бранша протестираха заради спорните нормативни разпоредби, заложени в наредбата, свързани с прекия достъп на НАП до онлайн продажбите и ефективността на този софтуер, чрез който ще се случва всичко.

„С не удоволствие ще кажа, че аргументите им за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в Наредба Н-18 се отлагат с 6 месеца.  Първите три месеца да бъдат използвани за интензивна работа между експерти от съответните организации и колегите от приходната организация, които да постигнат изясняване на неяснотите на нормативната уредба”, обясни Горанов.

От бранша призоваха организациите да не излизат на протест, планиран за сряда.

Ресторантьори искат легализиране на бакшиша (ВИДЕО)

По-рано през деня от фирмите отправиха бизнес оплаквания към правителството, че наредбата за касовите бележки затруднява компаниите.

„Все още не съм разбрал къде е проблемът. Това ме кара да мисля, че те досега са изграждали своя бизнес модел за сметка на държавата”, заяви министър Горанов.

Над 150 млн. лева са укритите данъци от физически лица за 2019-а (ВИДЕО)

„Искате да не ви дават бележки, искате на черно да си купувате домати, месо, краставици. Нали утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите - кое да направим от двете?!”, попита премиерът Бойко Борисов.

„В единия случай се отчита голям сив сектор. Така свикваме да работим, продължаваме да работим така. В другия  налагаме правила - онлайн ще ти отидат оборотите и ще го видят. Представяте ли си колко иновативен е този бизнес”, коментира още Борисов.

Борисов: България е близо до влизане в Еврозоната

От бизнеса дойдоха и притеснения, че при нарушения бързо се запечатват обекти. И премиерът беше готов да реагира. Пред фирмите правителството обясни, че няма как България да избяга от зелената енергия.

„Всички трябва да позеленяваме, но не искам да бъде зелени и бедни. Това трябва да се случи с определената скорост”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Велина Сашева, Лора Инджова