Тя отбеляза, че предстои да бъде извършено изваждане на европейците от Ухан

Трима от четиримата български граждани, които се намират в момента в Ухан, са изявили желание да напуснат Китай. Това заяви днес министърът на външните работи Екатерина Захариева след срещата си с министъра на външните работи на Саудитска Арабия.
Четвъртият е преценил, че няма нужда в момента да бъде изведен, и е заявил писмено, че предпочита да остане там, посочи Захариева и допълни, че поддържат връзка с всички българи там, те се чувстват добре и нямат признаци на заболяване.

Тя отбеляза, че в събота се очаква да бъде извършено извеждането на европейските граждани от територията на Ухан. Вероятно самолети ще бъдат изпратени от Франция, Германия и Великобритания, които имат най-много свои граждани в изолирания китайски град. Най-вероятно ще има възможност всички европейски граждани да бъдат качени в самолетите, поясни министърът.

Българин в Ухан: В първите дни имаше трупове по улиците (ВИДЕО+СНИМКИ)

В постоянен контакт сме с посолствата и с външните министерства в Берлин, Париж и Лондон, както и с техните мисии в Пекин, каза още Захариева.
Сега се извършва разпределение на списъците на европейските граждани, които са изявили желание да се приберат, посочи тя.

Захариева отбеляза, че българското правителство е поело ангажимент и имаме готовност да организираме транспорта на тези българи от всяка точка в Европа. Тепърва ще се уточнява къде те ще изкарат 14-дневния карантинен период след напускането на Китай - дали у нас или в страната, където са кацнали, това зависи от изискванията, поставяни от различните държави, обясни министърът.

Взели сме всички мерки за неразпространение на вируса и за прибиране на българските граждани от Ухан, но за момента нито една държава не призовава гражданите си от всичките провинции да се приберат в Европа, отбеляза министърът. Летищата от другите градове не са затворени, международните полети не са ограничени и всеки може да се прибере, това е въпрос на избор, каза в отговор на журналистически въпрос за останалите българи в Китай министър Захариева.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си