Лечение само на хартия?

Лечение само на хартия или как болни, настанени в комплекса за социални услуги „Свети Георги” в Пловдив, едновременно с пребиваването си в дома се оказват и на лечение в психиатрията.

Става дума за печално известния „дом на ужасите“, където ви показахме нечовешкото отношение на персонала към болните. Документи с невярно съдържание ли са епикризите, в които лечението остава само на хартия? И източвала ли е пловдивската психиатрия здравното министерство по този начин?

Пациенти лежали и то многократно в пловдивската психиатрия, без кракът им да е стъпвал там. Само по документи. Схемата е правена на гърба на болни хора от общинския комплекс за социални услуги „Свети Георги” в Пловдив, твърдят техни близки. Някои от пациентите страдат от деменция, други от психични разстройства, трети са с умствена изостаналост. За лечението им здравното министерство е плащало по минимум 600 лв. С допълнителни консултации сумата е нараствала.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Уволниха две болногледачки от „Дома на ужасите” в Пловдив

По документи двете жени са пребивавали в този психичен център.

“Тази епикриза не е вярна. Нито е лежала, нито нищо.Това за мен е фалшив документ и тая година и тоя месец, тя не е била изобщо в психичния център. За мен това е измама”, казва дъщерята на болната жена.

“Аз непрекъснато имам контакт с нея и изобщо тя никога не е постъпвала в лечебно заведение. A на всичкото отгоре, поне по 3-4 пъти, ако не и в повече, в зависимост от ангажиментите и от месеца, аз отивам и се виждам с нея”, коментира настойничката на жената, болна от параноидна шизофрения.

СЛЕД РАЗКРИТИЯТА НА NOVA: Какво следва за „Дома на ужасите” в Пловдив?

Близките на тези жени страдат от параноидна шизофрения. Живеят в социалния дом в Пловдив от самото му създаване. Оттогава досега не са наставяни в психиатрия, категорични са хората, които се грижат за тях. По документи обаче болните жени са лежали  по два пъти за около месец , в острото женско отделение на психодиспансера в града. Решението да бъдат настанени фиктивно там, идвало от  психиатърката в социалния дом- д-р Гергана Константинова, подозират близките.

„Аз отговарям за психичното състояние на пациента и когато виждам,че не е добре, съответно го изпращам където е необходимо”, коментира д-р Гергана Константинова.

Една от жените, приета и лекувана само на хартия, дори е под запрещение, разказа настойничката й. В случая обаче,  личните данни на жената не само, че са използвани неправомерно, но според епикризата, тя е подписала и декларация за информирано съгласие.

Според епикризите, пациентите са лекувани от завеждащата на женското отделение в пловдивската психиатрия- д-р Даниела Ковачева. При първата ни среща психиатърката отказа да разговаря с нас. Твърди, че е блъскана и преследвана от екипа ни.

„Не са лежали фиктивно, много ви моля, помолих ви”, казва Ковачева.

Още разкази за тормоз и издевателства над пациенти в дома в Пловдив (ВИДЕО)

После психиатърката ни кани в кабинета си. Питаме как пациент под запрещение, подписва декларация за информирано съгласие. И как едновременно този човек е лежал на две места- в дома в Пловдив и в психиатрията.

Настойникът на тази жена, която е под запрещение, твърди, че не е излизала от там. В същото време, под документи се води, че е лежала тук два месеца и нещо?

„Значи няма как  тази жена да не е лежала тук.  Не мога да се сетя коя е”, коментира д-р Даниела Ковачева.

Да се лекуват само на хартия, докато са в  социалния комплекс „Свети Георги”, било порочна практика, разказва действащ социален работник. Знаело се от всички- управители и медицински сестри. Служителите често били карани да дават на листчета личните данни на болнолежащи.

Още гледайте във видеото.