Какви ще бъдат първите дни на февруари

Облачността днес ще се разкъсва, на места до слънчево време в хода на деня. По-късно след обяд и вечерта ще се увеличава в Източна България. Вятърът временно ще стихне, но ще се усили отново след обяд и привечер покрай преминаването на студен атмосферен фронт северно от България. Най-силни пориви – в североизточните райони – до 60-70 километра в час. Започва постепенно затопляне, което днес ще се усети по-добре в централните и западните райони на Северна България с температури в топлата част на денонощието до 15 градуса. В останалата част на страната – между 9 и 14 градуса.

 

 

В планините – ветровито - от обяд нататък скоростта на поривите ще гони 100 километра в час, най-вече в източните дялове на Стара планина. Тук-там ще превалява слаб сняг по високите части. Температурите – между 0 и 6 градуса.

 

Почивните дни ще топли с температури около и над 15 градуса. Облачността - променлива. Слаба вероятност за превалявания в неделния ден. Дневните температури ще продължат да растат и ще достигнат кулминацията си във вторник със стойности около 20 градуса.

 

 

От сряда обаче времето се обръща с рязко захлаждане, силен вятър и валежи. На този етап за четвъртък се оформя снежен сценарий - формиране на зона с ниско атмосферно налягане с потенциал за по-значителни валежи от сняг, не само в планините, но и в равнините.