Досега блокът им е захранван с индустриален ток, но това е незаконно

Незрящи трябва да платят непосилни за тях такси, за да се прикачат към мрежата на ЧЕЗ. В продължение на 30 години блокът им се е захранва с промишлен ток от фабрика „Успех” към Съюза на слепите. Това обаче е незаконно, защото предприятието няма лиценз за продажба на електричество. Съответно го грози глоба. Незрящите пък са принудени да се отделят от фабриката.

 66-годишната Веска Велинова е изгубила зрението си преди 38 години след инцидент.

„Аз съм напълно сляпа. Дойдох от „Кремиковци”. Получих абразио на ретините. Не виждам нищо, тъмнина ми е”, разказва Веска Велинова.

Затова започнала работа във фабриката към Съюза на слепите. Настанили я под наем в този блок, който бил общежитие към предприятието. През  1991 г. всички работници в сградата купили жилищата от Съюза на слепите и блокът станал изцяло частна собственост. Въпреки това до ден днешен токът продължава да идва от фабриката.

"ПРЕДАЙ НАТАТЪК": Доброволци помагат на нуждаещи се от цялата страна

„Плащам на ПП „Успех” ток. Защото ние ползваме техен промишлен ток”, обяснява Веска Велинова.

За живеещите там това никога не е било проблем. За фабриката също. Но преди седмици до блока стига тревожна новина. Сред първите разбрали е Росица Самарджиева и незрящият й съпруг.

„Получихме писма от директора на „Успех”, че до 31 март ще имаме ток и след това ни го спират” обяснява Росица Самарджиева.

„Ще правят трафопост и ще бъдем отделени от „Успех””, обясни Веска Великова.

„Сега искат 97 лева първоначално, а след това по 444 лева на семейство”, допълва Росица.

Ток ще продължи да има само ако сградата се прехвърли към мрежата на ЧЕЗ. От Съюза на слепите казват, че няма друг изход.

„Предприятието на слепите няма такъв лиценз и не може да продава ток”, обясни Асен Алтънов от Съюза на слепите.

Оказва се, че наскоро някой е подал сигнал за нередност. Така контролните органи заплашили фабрика „Успех” с глоба.

„В момента помолихме да не глобяват предприятието, защото няма право да продава ток. Не мога да приема да глобяват фабриката, където няма и работници, едвам крета. 30 човека и те да отпаднат”, обяснява Асен Алтънов.

По думите му досега от Съюза на слепите не отделяли сградата именно, за да щадят незрящите и да не плащат високите такси. В блока има 71 апартамента. Всяко едно домакинство ще трябва да плати две такси. Едната такса е за проучване на терена, а другата е за присъединяване към мрежата на електроразпределителното дружество. Това прави около 540 лева на домакинство. Общо за целия блок сумата възлиза на около 38 000 лева.

Това обяснява пред съседите на Веска и касиерът на блока.

„Моята пенсия е 350 лева. Като си платя разходите, живея със 120 лева”, обяснява Веска.

От Съюза на слепите твърдят, че са преговаряли с депутати, представители на КЕВР и на ЧЕЗ за законодателни промени, за да се отмени таксата за незрящи или хора в неравностойно положение, но без успех.

Цената на тока за бизнеса скочи с 203%

От ЧЕЗ получихме писмен отговор по казуса. В него пише, че таксите се определят от  Комисията за енергийно и водно регулиране, така че не зависи от тях колко ще е скъпо присъединяването към мрежата им. Парите, в случая над 38 000 лева за целия блок, отиват за изграждане на „съоръжения за присъединяване” към мрежата. Това, оказва се, не включва трафопост. В официалния отговор ЧЕЗ твърдят, че ще строят трафопост до блока, но разходите за него ще си бъдат за сметка на ЧЕЗ и живеещите в блока няма да плащат за него.

Освен този блок, към ЧЕЗ трябва да се присъединят и двете общежития в близост. За тях таксите ще плати Съюзът на слепите, защото са тяхна собственост.

Все пак, в помощ на блока, Съюзът е поискал от ЧЕЗ таксата за присъединяване да се изплаща разсрочено за една година по 37 лева месечно. Освен това дружеството ще дари 6 електромера за общите части, които струват общо малко над 2 600 лева.

Тези уверения обаче не успокояват особено жителите на блока.

„Лично аз нямам възможност. Нито мога на куп да го платя, нито  мога на разсрочено да платя”, обяснява Веска Велинова. Тя има един син, но той също има зрителни проблеми и няма възможност да й помага.

„Моят син сега е в Дания, мие чинии, за да може да си издържа семейството. Тук в България искат здрави кадри”, разказва Веска.

Без значение откъде и как ще съберат пари, жителите на проблемния блок ще трябва да платят първата такса от 97 лева до края на март. След това всеки месец за ток ще трябва да дават по близо 40 лева допълнително. Веска казва, че не разбира как ще пести от ток, след като използва само една готварска печка, една за отопление, бойлер и хладилник.

Предполага, че единственото, от което може и ще трябва да се лиши е музикалната уредба в хола. И ще чака да мине една година в тишина, ако някой не им помогне при това иначе законно преструктуриране, което изправя незрящите от този блок пред невъзможност.