Коментират преподавателката Миглена Манчева и д-р Михаил Михайлов

Каква е ролята на учителя при потушаването на конфликти между децата? Темата излезе на дневен ред след скандален случай в Пазарджик. Учителка от ОУ „Проф. Иван Батаклиев” е заплашена с уволнение заради брутално наказание. Тя накарала  третокласници да заплюят свой съученик. Причината била, че преди това той наплюл други деца. Момчето вече е преместено да учи на друго място, а прокуратурата проверява случая.

„Подобен тип наказание не е много адекватен. Вместо да въздаде справедливост, води до друга несправедливост”, коментира в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” д-р Михаил Михайлов, психолог и педагог.

Дисциплинарно наказание за учителката, накарала цял клас да заплюе свой съученик

Той обаче поясни, че от изнесената информация дотук може да се предполага, че или учителката е достигнала бърнаут, или има някакъв натрупан конфликт с въпросното дете, което може да има тенденциозно поведение към противопоставяне.

„Началният учител е избрал тази професия, защото обича да работи с деца. Този мотив е водещ за него”, коментира Миглена Манчева, преподавател в 119-то СУ „Академик Михаил Арнаудов. „Учителят влиза в класната стая с обич и разбиране към децата. Понякога обаче се получава така, че му е трудно да се справя”, коментира още Манчева.

Учителка накара цял клас да заплюе свой съученик?

Според нея съвременните деца имат много знания и умения.

„Много трудно е за учителя да задържи тяхното внимание. Това му коства много усилие”, коментира Миглена Манчева.

Според д-р Михайлов учителите не са подкрепени в достатъчна степен като обучения за това как да си взаимодействат децата и юношите.

„Това означава как да се обвържат правилно емоционално с тях. Биват оставяни неподготвяни. Не им се предлага качествена подкрепа”, смята д-р Михайлов.

Според Миглена Манчева по-агресивните и бурни деца са тези, които търсят най-много внимание и от другите деца, и от учителя.

„Не го правят с лошо чувство, те са малки. Винаги съм ги приемала като деца, които имат нужда от повече обич, учителят трябва да им даде още повече на тях”, смята Манчева.