Коментират преподавателката Миглена Манчева и д-р Михаил Михайлов

Каква е ролята на учителя при потушаването на конфликти между децата? Темата излезе на дневен ред след скандален случай в Пазарджик. Учителка от ОУ „Проф. Иван Батаклиев” е заплашена с уволнение заради брутално наказание. Тя накарала  третокласници да заплюят свой съученик. Причината била, че преди това той наплюл други деца. Момчето вече е преместено да учи на друго място, а прокуратурата проверява случая.

„Подобен тип наказание не е много адекватен. Вместо да въздаде справедливост, води до друга несправедливост”, коментира в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” д-р Михаил Михайлов, психолог и педагог.

Дисциплинарно наказание за учителката, накарала цял клас да заплюе свой съученик

Той обаче поясни, че от изнесената информация дотук може да се предполага, че или учителката е достигнала бърнаут, или има някакъв натрупан конфликт с въпросното дете, което може да има тенденциозно поведение към противопоставяне.

„Началният учител е избрал тази професия, защото обича да работи с деца. Този мотив е водещ за него”, коментира Миглена Манчева, преподавател в 119-то СУ „Академик Михаил Арнаудов. „Учителят влиза в класната стая с обич и разбиране към децата. Понякога обаче се получава така, че му е трудно да се справя”, коментира още Манчева.

Учителка накара цял клас да заплюе свой съученик?

Според нея съвременните деца имат много знания и умения.

„Много трудно е за учителя да задържи тяхното внимание. Това му коства много усилие”, коментира Миглена Манчева.

Според д-р Михайлов учителите не са подкрепени в достатъчна степен като обучения за това как да си взаимодействат децата и юношите.

„Това означава как да се обвържат правилно емоционално с тях. Биват оставяни неподготвяни. Не им се предлага качествена подкрепа”, смята д-р Михайлов.

Според Миглена Манчева по-агресивните и бурни деца са тези, които търсят най-много внимание и от другите деца, и от учителя.

„Не го правят с лошо чувство, те са малки. Винаги съм ги приемала като деца, които имат нужда от повече обич, учителят трябва да им даде още повече на тях”, смята Манчева.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си