Великият актьор си отиде на 103-годишна възраст

Смъртта на Кърк Дъглас - една от последните легенди от златната ера на киното, потопи в скръб Холивуд. След новината за кончината му на 103-годишна възраст редица знаменитости засвидетелстваха почитта си в социалните мрежи, пише в. USA Today, цитиран от БТА.

На 103-годишна възраст почина легендата от златната ера на Холивуд Кърк Дъглас (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Кърк Дъглас запази харизмата си на филмова звезда до края на удивителния си живот. За мен е чест, че бях малка част от последните му 45 години. Ще ми липсват написаните му на ръка бележки, писмата му, бащинските му съвети. Отвъд неговата спираща дъха дейност, мъдростта и куражът му са достатъчни, за да ме вдъхновяват през остатъка от моя живот", споделя режисьорът Стивън Спилбърг.

СНИМКИ НА ВЕЛИКИЯ АКТЬОР ВИЖТЕ ТУК

Актьорът Роб Райнър отбелязва, че Кърк Дъглас винаги ще бъде "икона в пантеона на Холивуд". "Изпращам цялата си любов на моя приятел Майкъл Дъглас и семейството", пише той.

 

"Кърк беше едно от онези редки създания, филмова звезда, както и невероятен актьор. Мъж, сам изковал съдбата си и използвал влиянието си, за да промени света към по-добро. Той беше дар, а ние имахме късмета да го имаме", написа във Facebook актрисата Лий Грант, която се снима заедно с Дъглас във филма "Детективска история" (1951).

Ключови дати в живота на Кърк Дъглас и интересни факти за легендата на Холивуд (ВИДЕО+СНИМКИ)

Аплодираха 101-годишния Кърк Дъглас на наградите "Златен глобус" (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Кърк Дъглас - вдъхновяващият "Безделник". 103 години на тази земя. Звучи доста добре! Прекарвахме си страхотно с теб, човече", написа актьорът Дани де Вито в Twitter.

 

"Браво, Кърк Дъглас, за този невероятен живот. Благодарим ти, че щедро споделяше удивителния си талант с нас", гласи публикацията на друга екранна икона - актрисата Мици Гейнър.

СБОГОМ, ГЛАДИАТОРЕ! (ГАЛЕРИЯ)

 

Актьорът Марк Хамил, прочул се с ролята на Люк Скайоукър в космическата сага "Междузвездни войни", нарича Кърк Дъглас "една от най-големите звезди на всички времена".

"Брилянтен актьор с незабравим изпепеляващ чар. Той ще бъде запомнен и с това, че заложи кариерата си, противопоставяйки се на холивудския Черен списък и наемайки сценариста Долтън Тръмбо за класиката "Спартак". Почивай в мир", написа Хамил.

 

Актьорът Уилям Шатнър изпрати съболезнования на семейството на "тази невероятна икона във филмовата индустрия".

Живата легенда на Холивуд Кърк Дъглас - на 100! Животът му в снимки (ГАЛЕРИЯ)

Джейсън Александър, известен с ролята си в хитовата телевизионна комедия "Сайнфелд", сподели, че е съкрушен от вестта за кончината на Кърк Дъглас: "Той беше приятел и абсолютна легенда като актьор и човек. За мен беше чест да го познавам. Изпращам цялата си любов на семейството му".

 

"Кърк Дъглас беше първият актьор, когото видях на екрана. Запазих спомена за присъствието му до ден днешен", споделя актрисата Франсис Фишър.

 

Почит към екранната икона отдава и легендарната тенисистка Били Джийн Кинг: "Кърк Дъглас обичаше тениса. Той беше талантлив актьор, който наистина ценеше занаята си. Но повече обичаше семейството си", гласи туитът на спортната легенда.

 

"Винаги ще благоговея пред него", сподели Ед Аснър, бивш президент на американската актьорска гилдия.

 

От организацията също написаха в Twitter, че оплакват загубата на легендарния и талантлив носител на приза й за цялостно творчество. "Отдадеността му на професията и справедливостта бяха вдъхновяващи. В мислите си сме с неговото семейство", гласи публикацията на гилдията.

 

От Музея на Уолт Дисни споделят в Twitter фотография на Кърк Дъглас от снимките на "20 000 левги под водата" (1954) - първия игрален филм на студиа "Дисни". Публикацията е придружена от текста: "Дълбоко сме натъжени от вестта за кончината на Кърк Дъглас. Изказваме съболезнования на семейството му и всички, които ценяха високо неговата дейност".

 

Американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите "Оскар", също се сбогува с легендата на Холивуд. Организацията цитира цитира самия Кърк Дъглас за това какво е го вдъхновило за актьорската професия: "Още от малък исках да стана актьор. Поставих пиеса, майка ми ми направи черна престилка и изиграх обущар. След представлението баща ми ми връчи моя първи "Оскар" - фунийка сладолед".

 

"Кърк Дъглас ще липсва много. Носител на почетен "Оскар" и Президентски медал на свободата, той беше поддръжник на редица справедливи каузи и живя дълъг и стойностен живот", написа актьорът Джордж Такеи в Twitter.

"Почивай в мир, Кърк Дъглас. Титан. Единствен по рода си. Един достойно и пълноценно изживян живот", гласи туитът на актьора Пол Райзър. 

Още от света на киното:

"Кръстникът" - най-добър филм на всички времена (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

Из семейните албуми на най-големите звезди в света (ГАЛЕРИЯ)

Леонардо ди Каприо - един холивудски ас на 42 (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

СЛЕД 21 ГОДИНИ БРАК: Робърт де Ниро се развежда (ГАЛЕРИЯ)

Звездните двойки в моменти на интимност

10 филма, в които актьорите се влюбиха наистина

Робърт Де Ниро: Късметлия съм да имам този живот (СНИМКИ)

Актьори, които са партньори на екрана и приятели в живота (ГАЛЕРИЯ)

ДА ОТКРИЕШ ДВОЙНИКА СИ: Холивудски актьори и техните дубльори (ГАЛЕРИЯ)

15 от най-скъпите разводи в света на богатите и известните (ГАЛЕРИЯ)