Холивудската звезда отбелязва рождения си ден

Холивудската звезда Леонардо ди Каприо празнува 42-рия си рожден ден.

Той е роден на 11 ноември 1974 г. в Холивуд в семейство на имигранти - италианец и германка. Родителите му се разделят малко след неговото раждане. Бедняшкият квартал, където живее с майка си, го амбицира да избяга от бедността.

Когато с помощта на баща си - художник на комикси, се сдобива с агент едва 10-годишен, малкият Лео няма никакви претенции в какви филми да се снима. Първото му участие е година след това. Участва в телевизионния комедиен сериал „Нарастващи болки" от 1985 г. Играе бездомния младеж, наричан Братовчеда Оливър.

СНИМКИ НА ЛЕО ОТ НАЙ-СЛАВНИТЕ МУ ГОДИНИ ВИЖТЕ ТУК

Ди Каприо има и други незначителни роли в телевизионни поредици като „Розан" от 1988 г. и „Новите приключения на Ласи" на следващата година.

Тийнейджърът е на път да се откаже, защото все не успява да стане истинска звезда, макар да не му липсват ангажименти, а с това помага и на скромния семеен бюджет.

„Какъв ми е проблемът”, пита той агента си. И отговорът е: „Името”. Идеята да се прекръсти на Лени Уилямс обаче е отхвърлена от майка му Ирмелин.

Големият късмет се усмихва на Лео, когато е избран за ролята на странния малък брат в „Защо тъгува Гилбърт Грейп". Именно този филм днес той смята за своята първа лента. За ролята си в него получава и първата си номинация за „Оскар”.

Следващият му ярка проява е през 1995 г., когато играе в „Бърз или мъртъв".

НЯКОИ ОТ НАЙ-ЗАПОМНЯЩИТЕ СЕ ГЕРОИ НА ЛЕО ВИЖТЕ ТУК

Златната за него 1995 г. му носи ангажимент в „Баскетболни дневници", но ударът му е с „Пълно затъмнение", където играе бисексуалния поет с трагична съдба Артур Рембо и отново прави впечатление и на цялата киногилдия, дори и в претенциозна Европа.

Това, че не е просто хубаво младо момче, а актьор му отваря пътя за неговата втора култова роля - Ромео в „Ромео и Жулиета" от 1996 г. Така младият актьор се превръща в истинска звезда. И му помага да достигне истински връх в кариерата си. Търси се герой любовник за най-мащабната продукция на всички времена до онзи момент - „Титаник". И Лео печели ролята, която го превръща в истински киноидол, а лентата прави най-големите приходи на филм в историята на Седмото изкуство.

Години по-късно обаче актьорът решава да се откаже завинаги от образа си на секссимвол, в какъвто се превръща след „Ромео и Жулиета", „Титаник" и „Плажът". Тук на помощ му идва неговият стар приятел – режисьорът Мартин Скорсезе, който след „Бандите на Ню Йорк", му поверява и главна роля в „От другата страна". Там доброто момче се оказва лошо. А срещу Лео се изправя другият млад ас на Холивуд Мат Деймън. Именно за този филм Скорсеза грабва и първия си „Оскар”.

В продължение почти на три десетилетия, Ди Каприо затвърждава репутацията си на един от най-отдадените на работата и най-самоотвержени актьори.

След шест номинации, пет от които актьорски и една като продуцент, през тази година Леонардо ди Каприо най-сетне спечели заветния „Оскар” - за ролята си в „Завръщането”.