Причината е тежка авария в електропреносната мрежа

След първия за тази зима обилен сняг врачанско село може да остане без ток дни наред заради тежка авария в електропреносната мрежа. Хората там са без електроснабдяване, вода, телефони и интернет. Носят си вода от местен извор, светят си със свещи, раздадени от кметството, и се молят някой да не се разболее, защото няма как да извикат линейка.

Снегът блокира около 10 души в местността Върховръх

В село Ботево хората не успяват да заспят вече второ денонощие заради студа и тъмнината в домовете си. „Възрастни хора, малки деца. Живи хора сме! Ние не сме животни. Ние сме хора!”, казва кметът на Ботево Соня Ботева.

„Чакаме помощ и от страна журналистите, защото те останаха единствените, на които човек може да повярва”, допълва Кирил Чимширски.

Тежка зимна обстановка на връх "Шипка" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Другата им вяра се изгубила в нощта, в която опитвали да убедят децата си, че нямат ток. Te обаче не им повярвали, че са на тъмно, защото от сайта на ЧЕЗ ставало ясно, че електрозахранването не е аварийно прекъснато.

„В определен момент населените места са захранени с напрежение. При нова авария се стига до прекъсване на захранването, което своевременно се отразява. Може би, информацията в сайта е била във времето, когато селата са били захранени”, обясни Бойко Чавдаров - мениджър „Управление на активи” в ЧЕЗ.

Над 30 села в Ловешко са без ток трето денонощие

Хората обаче са категорични, че след снеговалежа токът е пуснат едва в петък вечерта.

Електричество и вода няма и в Горно Пещене. Кметският наместник успява да спре на стоп случайно минаващ авариен екип на ЧЕЗ. „Казаха ми, че нещата са по-сериозни и, че няма да има ток до сряда”, посочи Доля Иванова.

„Ние срокове не даваме. Ще работим до пълното възстановяване”, добави Бойко Чавдаров от ЧЕЗ. 

Снежно бедствие в Старозагорско

Местните се страхуват и когато пътуват по единствения път към Враца, защото той е силно стеснен от паднали преди две денонощия по шосето дървета. 

Без ток, вода и комуникации остават селата Тишевица и Вировско.

Над 30 села в Ловешко са без ток трето денонощие

Четири села в ловешко са без ток четвърти ден. Обилния снеговалеж в сряда предизвика сериозни аварии. Днес се очаква ремонтните екипи в Северозападна България да възстановят повредите.

Над 50 жители на село Хлевене четвърти ден са без ток. В някои места спират да работят и ВиК помпите, в следствие на което няма и вода. Заради липсата на ток спират и мобилните клетки.

 

71-годишният Илия Станев от с Хлевене живее сам. Топли се на дърва, което е и неговото спасение в дните без ток за ловешкото село. „Падал е много повече сняг през 80-та година, на 30-ти януари. Ток обаче имаше, всичко имаше”, казва той.

„Обаждат ми се от време на време от Ловеч. Питат ме жив ли съм – казвам, че съм и толкова. Батерията е вече на изтощаване”, разказва още Станев.

Катя Илиева е собственик на хранителен магазин в Хлевене. Семейството й студува, тъй като отоплението на дома й е на ток. По-съществен, обаче, е проблемът с комуникациите. „Чакам да дойде някой с кола, да си мушна телефона малко да се зареди, за да има връзка. Имам две деца. Изпратих ги при баба им. Нито можеш да се изпереш, нито да се изкъпеш вече трети ден. Какво е това?”, каза тя.

Над 20 екипа на електроразпределителното дружество са отстранили 100 повреди по далекопроводите. Причината за големите аварии бил мокрият и тежък сняг.

 

 

„Екипите на ЧЕЗ работиха и през нощта. Имахме необходимият брой аварийни групи, както и достатъчно техника. Към 7 часа тази сутрин на територията на Община Ловеч без електроподаване има останали 4 населени места. В момента екипите продължават работа”. Това заяви Бойко Чавдаров – мениджър „Управление на активи" в ЧЕЗ.

„За съжаление, това са участъци с труден достъп и предвижването до аварийните участъци е бавно”, каза още той.

Към днешна дата, най-дълго бедствали жители на ловешко са над 300. Домовете им са били повече от 60 часа без ток.

Жителите на Община Своге  също сигнализират, че 3 дни са без ток и  вода. Има и села във Врачанско, които още бедстват. Жители на населените места от Мездренско, дори са готови да излязат на протест. Уверението на ЧЕЗ е, че до края на днешният ден ще бъде пуснат тока на всички засегнати.