От местната пожарна служба пък съобщиха, че продължаващите дъждове са изгасили напълно пожара в гората Коуен

Почти 137 000 души останаха без ток вследствие на обилните дъждове в Австралия, които причиниха наводнения в четири района в източната част на Сидни. Това наложи евакуация на местните жители, съобщи австралийският вестник The Sydney Morning Herald, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

СЛЕД ПОЖАРИТЕ: Регистрираха най-проливните валежи от 20 години в Австралия

Евакуацията на жители на около 4 000 къщи в района на лагуната Наррабин е превантивна мярка, тъй като властите се опасяваха, че жителите и туристите в курортите няма да имат достъп до питейна вода, ако дъждовете блокират пътищата.

„В момента получаваме стотици обаждания за помощ заради дървета, които падат върху автомобили, къщи и пътища, стълбове на електропроводи, за прекъсвания на електричеството, както и за повредени пътища и пътни знаци“, съобщиха властите в Нов Южен Уелс.

Междувременно от местната пожарна служба съобщиха, че продължаващите дъждове са изгасили напълно пожара в гората Коуен, който продължи 74 дни и изпепели повече от 500 000 хектара.

ПОЖАРИТЕ В АВСТРАЛИЯ: Обявиха извънредно положение в Канбера

Припомняме, че мащабните горски пожари започнаха в източното крайбрежие на Австралия в средата на октомври 2019 г. Пожар обхвана големи райони в югоизточната част на континента, както и редица райони в южната част на страната. В резултат на огнената стихия от октомври досега са загинали над 30 души, включително седем пожарникари, унищожени са повече от 9 милиона хектара гори, а според различни оценки в огъня са загинали над 1 милиард животни.