Игуменът на светата обител буквално бедства

Пет дни манастир край Севлиево - без ток. Игуменът на светата обител подаде сигнал до NOVA, че буквално бедства.

И тази сутрин игуменът на Батошевският манастир осъмна без ток. Пети ден екипи на енергото не могат да възстановят захранването на Светата обител.

„Не смея да паля печка, за да не гръмне. От хладилника съм изхвърлил. Да не се разправям, но в един момент ти писва. Във Варна съм звънял на енергото пет дена по 20 пъти”, каза отец Стилиян.

Монахиня се грижи сама за Огняновския манастир

Отец Стилиян си плаща редовно сметките и за по-скъп, трифазен, промишлен ток, въпреки, че не произвежда нищо. Монахът твърди, че причината да няма електроенергия толкова дълго време не е в снега, а в спестените материали по трасето. Вината била на енергото.

Отец Стилиян има разправии с електроразпределението не за първи път. „Изгоряха ми преди три години всички уреди. Пуснах молба-жалба и една стотинка не ми дадоха”, каза той.

 

 

Екипът на NOVA се свърза с електроразпределителното дружество за Североизточна България. След по-малко от час в отговор, пристигна екип, който бързо възстанови електроподаването на манастира.

Така, след пет дни на студено и тъмно токът в Батошевският манастир дойде, но въпреки това  игуменът е категоричен - ще търси правата си.