Преди седмица почина лекар, който се беше опитал да предупреди властите в самото начало на епидемията

Шестима членове на медицинския персонал станаха жертви на коронавируса в Китай, над 1700 се заразиха, показват нови данни на китайското правителство, цитирани от Франс прес.

Преди седмица почина лекар, който се беше опитал да предупреди властите в самото начало на епидемията, но беше порицан от полицията за разпространяване на "слухове". Смъртта му предизвика гневни реакции в социалните мрежи.

Задържаха самолет на „Хийтроу” заради пътник със съмнения за коронавирус

"В 24:00 на 11 февруари в страната бяха потвърдени 1716 случая на заразяване сред медицинския персонал", заяви Цзън Исин, заместник-председател на Националната здравна комисия. "За съжаление, шестима от тях починаха", каза той на пресконференция.

Повечето от тези случаи на зараза (общо 1102) са в град Ухан, откъдето тръгна епидемията от предизвикващия пневмония коронавирус. Тежко засегнати са също лекарите и медицинските сестри в други части на провинция Хубей, където са установени 400 случая.

ПРОБИВ: Откриха метод за лечение на коронавируса

Поради притока на пациенти в болниците в Хубей и недостига на средства за защита (маски, очила, ръкавици), част от медицинския персонал е изложен на опасност от заразяване с коронавируса. Общо в континентален Китай са отбелязани 63 851 случая на зараза, от които 1380 са довели до смърт, показват последните данни, обявени днес от Националната здравна комисия.

Китайската общественост е недоволна от местните власти на Ухан и провинция Хубей - обвинява ги, че са се забавили с вземането на мерки за защита.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК