България настоява да не се орязват разходите за кохезионна политика и за селско стопанство

Извънредното заседание на Европейския съвет за финансовата рамка на Евросъюза до 2027-ма година приключи без успех. България настоява да не се орязват разходите за кохезионна политика и за селско стопанство. 

Европейският съвет не успя да постигне решение за бюджета на ЕС до 2027 г.

Преговорите продължиха близо 27 часа. Толкова беше времето, в което европейските лидери търсеха възможност за консенсус. Такъв обаче не беше постигнат, защото т.нар. „пестелива четворка”, в която са Дания, Австрия, Нидерландия и Швеция настояват вноската на страните да бъде 1% от брутния национален доход.

Председателят на ЕС Шарл Мишел предлага тя да бъде повече, за да може да се запълнят всички липси, които Великобритания остави след като напусна ЕС.

Борисов се срещна с лидерите на Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Страната ни настоява кохезионните фондове, както и тези за селскостопанските програми да не бъдат намалявани. Премиерът Бойко Борисов е разговарял с премиерите на страните от „пестеливата четворка” и там е защититил позицията за по-добър бюджет за България.

„Решихме да го наричаме по-амбициозен бюджет. И не успяхме да се разберем. Отлагахме непрекъснато. Ние много добре защитихме нашите искания. Тук става въпрос за амбициозен бюджет и след излизането на Великобритания да бъде още по-активни и с по-голяма перспектива”, коментира премиерът.

 Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет (ВИДЕО)

Върху новите цифри и как да бъде намерен консенсус лидерите на страните имат време да мислят около две седмици. Очаква се да бъде свикан нов извънреден съвет на ЕС, на който да бъде приет бюджетът за 2021-2027 г.