Продуцентът може да прекара до 29 години в затвора

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване и сексуално посегателство беше „велика победа” за жените и изпраща „много силно послание”, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от БГНЕС.

Харви Уайнстийн признат за виновен

Холивудският филмов продуцент бе признат за виновен в понеделник от нюйоркския съд, чието съдебно решение бе приветствано като историческо от движението #MeToo срещу сексуални нарушения.

„От гледна точка на жените, мисля, че това беше страхотно нещо. Това беше велика победа. И изпраща много силно послание, много, много силно послание”, заяви Тръмп на пресконференция в Индия.

Обвинителка на Харви Уайнстийн пред съда: Той ме изнасили

67-годишният Уайнстийн беше оправдан по обвинение за изнасилване от първа степен и за брутални сексуални посегателства, обвинения, които можеха да го вкарат в затвора за цял живот. Сега той може да прекара 29 години в затвора за престъпни сексуални действия и изнасилване от трета степен.

Актрисата Анабела Шиора обвини Харви Уайнстийн от свидетелската скамейка

Продуцентът беше държан в затвора, но по-късно е приет в болница Белвю в Манхатън с болки в гърдите.

„Той беше човек, когото не харесвах. Просто не съм му фен. Познавах го малко, не много добре”, заяви Тръмп по време на пресконференция в Ню Делхи. 

Харви Уайнстийн преди делото: Ползвам услугите на добри адвокати

Тръмп, който ще изведе Републиканската партия на изборите през ноември, заяви, че Уайнстийн е тясно свързан с Демократическата партия. „Хората, които го харесаха, бяха демократите. Мишел Обама го обичаше. Хилари Клинтън го обичаше. И той даваше огромни пари на демократите”, каза той.

Присъдата срещу Уайнстийн трябва да бъде произнесена на 11 март.