Снощи е започнало извозването им с автобуси към Истанбул

Арести в Гърция и напрежение около границата с Турция. Трето денонощие хиляди мигранти се опитват да преминат към Европа. 

Гръцките власти удвоиха патрулите край река Mарица, а Eвропа изпраща допълнителни сили, за да подпомогне пазенето на границите.

ПРЕДИ СРЕЩАТА С ЕРДОГАН: Борисов обсъди ситуацията по границата с лидери от ЕС

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган в опит кризата да бъде преодоляна.

Хиляди мигранти остава в Пазаркуле. Единственият им изотчник на топлина е огънят, който палят. Храната не достига, те буквално се бият за всяка хуманитарна помощ. Много други опитват да влязат в Гърция през гората и през река Марица. Гръцките власти ги отблъскват със сълзотворен газ непрекъснато. 

Гръцките власти предотвратили влизането на 10 000 мигранти

След три дни на напрежение, в Кастанес пристигна гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос. Той обясни, че страната му няма да допусне незаконно влизане на гръцка територия. A тези, които успеят да минат, ще бъдат арестувани.

 

 

"Границите се охраняват отлично. Имаме хора на всички необходими места. Според мен броят на мигрантите на границата варира. Няма спор, че говорим за организирано придвижване към нашата страна. Но ние си вършим работата", заяви той.

На пръв поглед нищо в Кастанес не подсказва, че има проблем. В края на селото обаче, където е гпраницата с Турция ситуацията вече е различна. Зад граничния пункт започва ничия земя. Има около километър до Пазаркуле - турския пункт, който в последните два дни се превърна в бежански лагер. От тази страна обаче мигрантите не се виждат. Затова и хората тук нсе още са спокойни.

Каква е ситуацията по границата ни с Турция? (ОБЗОР)

На метри от границата Димитра и Мери имат кафене. Казват, че заради затворения пункт работа няма. „Работим предимно с турците. Сега те не могат да дойдат”, казват те. Заради затворения официален път, хиляди тръгнаха през горите и реките. По Марица втори ден плават лодки.

„В Иран и Сирия е война, не може да се живее там. Искаме просто живот, спокоен живот както хората в Европа”, казват минувачи.

В търсене на спокойния живот бежанците рискуват и пресичат реката, след което попадат в ръцете на гръцките гранични власти. Въпреки че снощи започна изтегляне на мигрантите от „Пазаркуле” отново към вътрешността на Турция, хиляди други продължават да пристигат в Одрин и от там да се опитват да минат през Гърция.

Каракачанов: Напрежението е на гръцко-турската граница, ние сме в готовност

В принудителния бежански лагер храната не достига, топлината е от стотиците огньове, има и болни хора. Този мъж е в Турция вече 2 години и половина. Тръгнал е към Европа със семейството си.

“Турското правителство каза - ок, идвайте тук, отваряме границите, а не ни пускат. Имам бебе на 40 дни, което е болно”, споделя мъж.

МИГРАНТСКИ НАТИСК: Жандармерия и армия по границите (ОБЗОР)

„Много е лошо, полицията ни бомбардира с газ, а има толкова много възрастни хора, деца. Всеки иска помощ, а от никъде такава не идва”, добавят други потърпевши.

Вечерта блъскането за храна беше заместено от блъскането за автобуси. Част от тях според бежанците осигурени от Турция, а другите - на пазарлък.

Преминалите от Турция в ЕС мигранти вече са над 76 000

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че 76 358 мигранти са преминали границите на страната. 

"От 6 часа сутринта вчера до 6 часа днес беше предотвратено влизането на гръцка територия на 9972 души в префектура Еврос. 73 души са задържани и са образувани преписки срещу тях. Тези, които влязоха незаконно, нямат никаква връзка със сирийската провинция Идлиб. Идват от Афганистан, Пакистан Сомалия", се казва в съобщение на гръцките власти.

По българската граница с Турция няма напрежение и струпване на мигранти. Ситуацията е същата, каквато беше през последните два дни. Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов проблем може да възникне от гръцка страна, ако мигрантите тръгнат оттам към Западна Европа.

Европейската агенция за контрол на границите Фронтекс разположи подкрепления и повиши равнището си на готовност по границите с Турция. В комюникето на Фронтекс се подчертава, че агенцията следи внимателно ситуацията по турско-гръцката и турско-българската граници.

"Обмисляме други начини за оказване на подкрепа на страните от ЕС, граничещи с Турция", добавя европейската гранична служба.

"Поддържаме тесни контакти с гръцките власти за допълнителна помощ, която можем да окажем в тази бързоразвиваща се ситуация". Фронтекс следи и ситуацията в Кипър, чиято северна част е окупирана от Анкара.

Европейската гранична служба съобщи, че изпраща допълнителен персонал и оборудване за операциите си в България и Гърция. В момента на територията на Гърция са разположени 400 европейски граничари, а в България - 60.

Шефът на Европейския съвет Шарл Мишел заедно с министър-председателя на Гърция Кириакис Мицотакис ще посетят граничната територия с Турция във вторник заради новата миграционна криза, заяви Мишел в Twitter.

Репортер: Димитър Иванов, Георги Манев