Коронавирусът атакува общото впечатление за традиционната българска гостоприемност

У нас коронавирусът отмени стотици планове за семейни пътувания, постави други стотици под въпрос и дори атакува общото впечатление за традиционната българска гостоприемност.

Засега чужденците не се отказват от България. Българите обаче, се ослушват за чуждите дестинации. "Имаме едно стопиране на резервациите, защото страхът е един много силен фактор и всеки изчаква да види накъде ще се развият нещата дали ще има бум в европейските държави или ще се стопира разпространението. Италия, но и големите дестинации, за които по-рано се правеха се правеха резервации - Турция, Франция, Македония има почиващи, даже и за навсякъде, но всичко стои и чака", каза туроператорът Здравка Чимева.

Даниел от Банско чака туристи, за да ги покани в ресторанта, където работи. Всеки ден се среща с тълпи от хора и е изключително притеснен, че коронавирусът може да стигне и до него. "Много се опасявам, че има македонци, гърци. Няма маски по аптеките. Постоянно сме в контакт с туристите. Стремя се дистанция да спазвам да не се заразя", каза още той.

За тези, които отменят почивките си в европейските градове, туроператорите са готови да предложат български атракции. Тази пролет, вместо пред Колизеума, фонтана "Ди Треви" и площад "Сан Марко", селфита да се правят пред Мадарския конник и Крепостта Царевец.

Ефективни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Чуждите туристи разказват, че в момента много се радват на избора си да почиват в България, защото у нас все още няма регистриран случай. Засега коронавирусът не е засегнал еднодневните пътувания. Хората са спокойни, че когато пътуват само за ден, трудно могат да се заразят.

"В тясна връзка сме с държавните институции. Има откази от пътувания, но влизат и нови резервации. Най-посещаваните дестинации са Македония, Сърбия, Гърция, Испания и Италия, а най-активно се пътува през месеците март, април и май. За Македония очакваме около 13 000 пътувания за тези три месеца, като най-малко са за март. За Сърбия в този порядък са пътуванията, докато Гърция са 58 000 за тези три месеца. За Италия пътуванията се очертават 7300, а за Испания - 5 600. Това са организирани пътувания през туроператори, но има индивидуално пътуващи, които не обхващаме ", каза в ефира на "Събуди се" Даниела Стоева от Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции (АБТТА).

След паниката от коронавирус в Италия - първи признаци на спокойствие

Стоева обясни, че има хотели, които връщат чужденци от Япония и Южна Корея. "Хотелиерите са изправени пред необикновена ситуация заради коронавируса. Тенденциите показват, че пътуванията няма да спрат, а здравият разум почва да надделява над паниката. Потребителите се научиха, че не е в техен интерес да анулират пътуванията си", каза още тя.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК