За NOVA едни от най-големите фактори на пазара уверяват, че паника няма

Ще пострада ли от коронавируса най-големият пазар на смартфони в света? Анализатори вече предвиждат срив в доставките с 40 на сто - или с 33 милиона по-малко нови телефони. За NOVA  едни от най-големите фактори на пазара уверяват, че паника няма и че производството в Китай не е под заплаха.

Коронавирусът не пощади и света на технологиите. Паниката ще удари продажбите на мобилните телефони, таблети и лаптопи, предупреждават международни анализатори. А причината е – фабриките на всички технологични компании за милиарди долари се намират в Китай. 

Бизнесът в Китай изпадна в застой, когато заразата от коронавирус се разрази през миналия месец. Сега компаниите опитват да се върнат към нормалното производство, докато междувременно стотици хиляди хора в страната имат забрана за пътуване.

Драконовските мерки за сигурност наложиха нови правила на безопасност в технологичната индустрия. Фабрики от няколко провинции в Китай спряха работа за няколко седмици. След карантината работниците се връщат на работните си места и са задължени да носят маски. "Засега всичко върви добре и няма проблеми с доставките. Huawei е предприела редица мерки за защита на работниците и доставчиците си. Основателят на компанията дори наскоро посети един от заводите ни под карантина. "Наблюдаваме спад на броя заразени с коронавирус хора в Китай и се надяваме, че скоро всичко ще отшуми", каза регионалният мениджър на Huawei Bulgaria Лонгруи Циу.

Най-богатите хора загубиха 139 млрд. долара заради коронавируса

Китайският телекомуникационен гигант е един от водещите световни доставчици на мрежови технологии и един от малкото, наред с европейските телекоми, които планират да изградят 5G мрежи. Заради епидемията от коронавируса и масовата параноя отмениха Световния мобилен конгрес в Барселона. Това е най-голямото технологично събитие в света и е прецедент да не се състои. 

По традиция Mobile World Congress се провежда всяка пролет в Барселона и събира над 100 000 представители на телекомуникациите, онлайн услугите, производителите на хардуер, медиите и много други браншове. От сцената на конгреса са анонсирани някои от най-впечатляващите модели смартфони и последните иновации в индустрията. 

Заради спирането на производството, картината, логистиката и ограниченията за пътуване ще се създадат пречки за доставчиците на смартфони да правят и пускат нови устройства. "Нормално е да се очакват неблагоприятни условия за индустрията заради опасността от коронавирус. Всички играчи на пазара са притеснени, но нашата компания вече предприе много сериозни мерки за защита от заразата. Всички наши служители и най-вече работниците във фабриките ни са защитени и се грижим за тях", каза още Циу.

На фона на мрачни прогнози – технологичните гиганти отказват да правят пазарни спекулации. И отговарят на предизвикателствата с последно поколение 5G смартфони, които създават технологична революция по гъвкавост и практичност –  устройства със сгъваеми дисплеи. "Този сгъваем дисплей дава повече възможности за работа, по-голямо поле. Всеки ще си открие собствените нужди на базата на това устройство. Идеята на това устройство е не да бъде всичко, а да покаже накъде отива индустрията", каза още търговският директор Георги Колев.

Кристалина Георгиева: Държавите да изработят отговор на епидемията от коронавируса

Продажбите се очаква да се стабилизират по-късно през годината. Това би могло да се случи при положение, че огнището на заразата отшуми. "Нямаме проблем с наличностите на телефони и таблети, които ще се появят на пазара. Да, имаше затворени фабрики, но те бяха затворени заради китайската Нова година, след това заради короната, но се прави всичко възможно да се намали рискът за хората, работещи във фабриките. Той няма как да бъде предаден през устройства, които пътуват по вода или въздух, защото пероидът му на инкубация е по-малък от 24 часа.", заяви Колев. 

Технологиите идват на помощ на хората в борбата им с модерния вирус. Китайското правителство заедно и технологични компании съвместно разработиха и пуснаха мобилно приложение, което да помогне да се установи дали хората са били в близък контакт с онези, за които имат подозрения, че носят новия коронавирус.

Така, с телефон в ръка всеки може да засече чрез т.нар. "детектор за близки контакти"  дали е в близост до онези, за които е потвърдено или се подозира, че са заразени с вируса - например, когато пътуваме в едно и също купе във влака или на същия ред на борда на самолет с потенциално заразени хора. След стартирането на приложението са направени над 100 милиона проверки само за 3 дни. Детекторът за контакти обаче не е „единственият нов технологичен ловец” на коронавирус.

Наскоро видеоклип в социалните мрежи показа дрон, който носи във въздуха табела с отпечатан QR код. Шофьорите могат да сканират кода, преди да влязат в провинция Шънджън. Сканирането със смартфона се прави с презумпцията да се предотврати преминаването на автомобили и шофьори в регионите, засегнати от болестта.