„Продължава лечението й по плана, който и до момента е получавала като терапия”, каза още той

Две се оказаха положителните проби за коронавирус COVID-19 в Габрово. Те са на 75-годишната пациентка и на 40-годишна жена, дългогодишен служител на Вътрешно отделение в болницата. Двете са под карантина.

Нови над 20 проби са изпратени в София за изследване.

Габровската болница е под пълна карантина, прави се дезинфекция на всички входове и изходи, полицаи пускат само служители на болницата по списък. Забранени са всички свиждания.

„Ще се приемат само пациенти с животозастрашаващи състояния, всички останали ще бъдат насочвани към съседни болници”, обясниха от Кризисния щаб.  

ИЗВЪНРЕДНО: Две положителни проби за коронавирус в България (ВИДЕО)

„75-годишната жена остава в стабилно състояние, няма влошаване. Тя е настанена в Инфекциозно отделение и е изолирана. Продължава лечението й по плана, който и до момента е получавала като терапия”, обясни по-рано изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова" – Габрово д-р Минко Михов.

„Постъпила е при нас на 3 март с оплаквания, типични за сезона за такъв тип респираторни заболявания”, посочи още той.

По думите му пробата й е взета след нареждането за вземане на пробите на случаен принцип от пациенти, които са лежащо болни с пневмония в болницата.

„Болницата е под карантина. Свиждането е забранено. Отделението, в което е била, не приема повече пациенти. Персоналът, който я е обслужвал е издирен. Взети са проби от всички и са изпратени още през нощта. Засега сме издирили 45 човека, които са имали контакт  с нея в болницата”, посочи още той.

Как да се предпазим от коронавируса?

„Болницата и Спешното отделение продължават да работят. За момента няма място за тревога”, категоричен бе Минко Михов.

„За щастие ситуацията беше такава, че край нея няма много хора, живеела е самостоятелно в жилището си. Има общо двама близки роднини. Те са издирени. Единият не е бил в контакт с нея. На втория му е взета проба, очаква се резултатът”, заяви директорът на РЗИ-Габрово - Николай Пенчоков.

„Място за паника към настоящия момент няма. Призоваваме за хигиена”, каза още той.

 

Как да различим коронавируса от грипа?

ЗАПЛАХАТА COVID-19: Задава ли се дефицит на лекарства?

45 от пътниците на круизен кораб в Египет са с положителен тест за коронавирус

Броят на заразените с коронавирус по света приближава 100 000

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК