Тя започна рано тази сутрин

Мащабна акция на базар „Илиянци” в София. На най-голямата борса в столицата работят около 1 500 души. Една трета от тях са китайци.

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Върховната административна прокуратура поиска информация от държавния контрол за ситуацията на базара.

Прокуратурата иска информация за здравния контрол на „Илиянци“

Масираната акция започна към 8 сутринта. В нея участваха служители на НАП, полицията и пожарната. Всеки отворен магазин беше подложен на обстойна проверка, но доста от обектите всъщност са затворени. Резултатите - 28 от общо 31 проверени обекта ще бъдат затворени.

ИЗВЪНРЕДНО: Първа жертва на коронавируса у нас (ВИДЕО)

Продавачите се допускаха само срещу лична карта на "Илиянци". Жандармерията проверяваше документите на всеки, който иска да влезе в базара. Допускани бяха само продавачите. Акцията изненада хората, идващи на работа рано сутринта. 

"Искат здравни книжки, трудов договор и това е. Никой не ни е предупредил да ги носим”, каза продавачка.

След справка и записване на данните, всеки желаещ има право да влезе в базара. Има и пропуски. Със или без проверка на входа, масово продавачите затвориха магазините си, виждайки засиленото полицейско присъствие. Здравните и полицейски власти влязоха в отворените магазини. След проверките повечето магазини затвориха врати. 

 

До обяд са проверени 26 работодатели, при които по първоначални данни са установени 5 лица да полагат труд без трудови договори, съобщават от Агенция „Главна инспекция по труда”. Проверките продължават, като на проверените работодатели са връчени призовки за предоставяне на допълнителни документи.

По предписание на столичната РЗИ 28 обекта на "Илиянци" ще бъдат затворени. От НАП са съставени 11 акта за различни нарушения и тези обекти са запечатани. 9 са съставените актове от служители на пожарната. Икономическа полиция е образувала едно дело. При съвместните действия на институциите бяха проверени 31 обекта.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК