Българска фирма изработи молекула за лечението му

Има достатъчно данни за създаване на ваксина срещу коронавирус. На това мнение е вирусологът и председател на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова. „Напълно е дешифриран неговия геном. Той е много добре известен, а щом той е известен, както и всички белтъци, които този геном кодира, пътят към създаването на имуноген е открит. Имуноген значи препарат, който ще участва във ваксината“, обясни проф. Аргирова.

368 души са загинали от коронавирус в Италия за 24 часа

А в България вече има фирма, която е изработила молекула за лечение на коронавируса. „Самата молекула е антивирален инхибитор. Тя се бори с превенция на влизането на вируса в лимфоцити. Докато предклиничните изпитвания са серия от клинични тестове върху клетъчни култури и животински модели, където излизат резултатите и показват дали тази молекула може да се превърне в лекарство. Защото след едно успешно лекарство стоят хиляди кандидат молекули“, обясни д-р Спас Керимов, изпълнителен директор на биотехнологична компания.

В иновативния процес фирмата, разработила молекулата, има логистичен партньор - „София Тех Парк“. „Със сигурност ще отнеме няколко седмици да договорим и анализираме кое от инфраструктурата, която имаме би могло да им помогне в процеса на ускоряване на фазите на развитието на молекулата в лекарство“, каза Тодор Младенов, изпълнителен директор на „София Тех Парк“.

Още 8 нови случая на COVID-19 у нас

А вирусолозите мислят революционно. „Новостта се състои в това, че когато ние мислим за вируси, ги виждаме вътре в клетката. Те са вътреклетъчни паразити, те искат клетка, за да живеят. Да хванем вируса на входа на клетката е просто революция“, заяви проф. Аргирова.

По думите й тази иновация ще намали разпространението на вируса в тялото, т.е. да бъде блокиран. Според нея мерките, които са наредени от властите, за разумни. Причината – COVID – 19 e по-коварен от досега известните коронавируси. „Той има едно сравнително уникално качество. А то е, че дълго време, около 7,8,10 дни, човек няма никакви симптоми, но вирусът си излъчва. Близкият контакт е най-опасен за разпространението му“, категорична проф. Радка Аргирова.

1000 лв. допълнително месечно възнаграждение за всеки медик, който се бори с коронавируса (ВИДЕО)

Колко по-бързо ще преминем през изпитанието COVID – 19 вирусолозите не се наемат да прогнозират. Сигурни са обаче, че ако спазваме правилата, ограниченията и мерките за борба със заразата, ще преминем по-леко от вече засегнатите държави по света.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО