На нея бяха обсъдени бъдещи мерки срещу коронавируса

Бизнесът, синдикатите и президентът се събраха на спешна среща в понеделник. На нея бяха обсъдени мерки срещу коронавируса.

"Задължително е да има и комплекс от мерки, които да подкрепят бизнеса. Той вече търпи сериозни загуби. Трябва да се подкрепят и най-засегнатите български граждани и тези, които в момента губят работата си и поминъка си. Това е важна и неотложна мярка. Във всички засегнати държави пакет от такива мерки са в ход. Трябва да мобилизираме максимално всички средства. Призовах правителството да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети. Здравето на българските граждани и българския бизнес не може да чакат", заяви президентът Румен Радев.

КРИБ предлага 16 мерки за облекчаване на бизнеса

Той обяви, че тепърва ще се решава по какъв механизъм ще се оценяват щетите за бизнеса и бързо трябва да стане ясно как държавата ще го подпомогне.

"Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди пандемията. Всичко това, което става, ще се отрази сериозно на икономиката и щетите ще бъдат по-големи по икономически причини, отколкото по медицински. Необходимо е да се приемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали без работа и доходи. Критериите са ясни. Тези, на които им е забранено да работят и са останали без доходи, трябва да бъдат компенсирани. Онези, които имат рязък спад на продажбите поради това, че са запушени транспортните коридори, също трябва да бъдат подкрепени", заяви председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

Кабинетът: Фирмите да не съкращават служители, поемаме 60% от заплатата им за първия месец (ВИДЕО)

"Ние не знаем в момента степента на засегнатост в отделните икономически отрасли. Има такива, които потъват спокойно. Има такива, които са спрели. Има такива, които работят спокойни, и такива, които се развиват. Това са доставки, храни и фармация. Там, където има роботизирани системи, работят 24 часа. Държавата е известна като най-сигурен платец и в този момент трябва да покаже своята коректност, изплащайки всичките си задължения по различни програми и обществени поръчки", заяви Радосвет Радев, член е на УС на Българската стопанска камара.

В изявлението си Цветан Симеонов от БТПП отбеляза, че много от техните членове вече търпят големи загуби. Според него от добрите решения е отварянето на транспортните европейски коридори.

 

Кънчо Стойчев от АИКБ отбеляза, че коронавирусът ще понижи жизнения стандарт в страната. Той посочи, че сред най-засегнатите са туризмът и ресторантьорството, и те са спрели. Организираният туризъм е напълно провален. „Идеята, че май месец ще се възстановят е несъстоятелна.Това е нулева година“.

Президентът призова да се спазват всички мерки, издадени от здравните власти. Според Радев обаче само с ограничения, забрани и глоби не можем да излезем от тежката ситуация. 

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО