Там до момента са регистрирани 62 случая на заразата

Централната банка в Южна Африка предупреди гражданите да се пазят от измамници, които посещават домовете на хората и „изземват“ банкноти, които според тях са за заразени с новия коронавирус, предава агенция "Фокус".

Престъпниците носели със себе си фалшиви баджове и дори издавали фактури на жертвите на измамата, за които казвали, че могат да бъдат разменени за „чисти“ от вируса пари във всяка банка.

Акция в Бургас срещу спекулата с цените

От Южноафриканската централна банка обявиха, че това е измама и те не са започвали подобна кампания. Те отбелязаха, че „не са извеждали от обръщение“ банкноти или монети и гражданите на страната трябва да се пазят от такива измамници.

„Няма доказателство, че COVID-19 се предава чрез банкнотите или монетите“, се казва в изявлението. Измамниците вероятно се позовават на твърденията на множество експерти, че коронавирусът може да оцелее до 72 часа върху твърди повърхности и до 24 часа върху по-меки.

РАБОТА ПО ВРЕМЕ НА ЗАРАЗА: Дистанционен труд и гъвкаво работно време

В Южна Африка до момента са регистрирани 62 случая на заразата, а президентът Сирил Рамафоса обяви, че ще бъдат затворени всички училища. Масовите събития също ще бъдат забранени, а границите на страната затворени.

Здравните служби в Южна Африка предупредиха също така, че често се случва крадци да се представят за лекари, проверяващи за коронавируса, за да влязат в домовете на хората и призоваха за бдителност.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП