Стигна се обаче до скандали, а депутатите на БСП напуснаха заседанието

8-часово заседание на Правната комисия в парламента. Депутатите се събраха, за да обсъдят на второ четене Закона за извънредното положение. Стигна се обаче до скандали, а депутатите на БСП напуснаха заседанието.

Депутатите все пак успяха да приемат на второ четене мерките срещу коронавируса. Хаосът се породи още в началото на дебата, когато част от депутатите, основно от БСП, заявиха, че не разбират за какво точно гласуват. Това накара министърът на правосъдието Данаил Кирилов да поиска едночасова почивка, за да може докладът да бъде подреден по-добре. В крайна сметка това не помогна на депутатите от БСП и те напуснаха заседанието още в началото след почивката.

Въпреки тяхното отсъствие все пак мерките бяха приети.Те включват спирането на процесуалното производство с изключение на наказателните дела и европейските заповеди за арест.

Спира да тече давността за нормативните актове, за да няма струпване на граждани по опашките.

Няма да се прилагат и последици за забавено плащане.

На първо четене: Правната комисия прие Закона за мерките по време на извънредното положение

„Ние няма да участваме в хаоса, който произвеждат управляващите. Подкрепихме извънредното положение, но няма да подкрепим неадекватни социални и икономически мерки”, заяви Филип Попов, депутат от БСП.

„Приехме тяхното предложение, въпреки отсъствието им от зала. Всички сме изморени, работим в режим на извънредно положение. Не беше коректно и предложението на Божанков да ви изкара от зала. Можеше да чуете всичко”, заяви Анна Александрова,  председател на правна комисия, ГЕРБ.

Мерките ще бъдат гласувани окончателно в парламентарна зала утре.

Репортер: Мариана Торманова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП