Това обясни зам.-министърът на труда и социална политика Зорница Русинова

След обявяването на извънредните мерки, безработицата у нас не е нараснала много. Това обясни в ефира на „Здравей, България” зам.-министърът на труда и социална политика Зорница Русинова.

От министерството следят внимателно ситуацията с безработицата.

„Темпът на нарастването й в първите седмици на кризата, за периода от 20 февруари до 20 март, е 0,3 пункта. Тоест няма голяма разлика сравнено с миналата година”, заяви Русинова.

„За нас темата за безработицата е тема от първия ден на извънредното положение, Всички сме наясно, че ще последва икономическа криза”, коментира зам.-министърът.

Тя уточни, че от МТСП са предприели мерки. Сред тях са измененията в Кодекса на труда, които позволят дистанционната работа от вкъщи.

АИКБ предлага сформирането на Икономически антикризисен щаб

„Благодаря на всеки работодател, който е въвел такава временна мярка”, каза Русинова.

Тя припомни и пакета от мерки, който предвижда държавата да плаща 60% от заплатата на работника, за да не бъде уволнен.

Освен това е облекчена регистрацията в Бюрата по труда.

„Като облекчение за хората, сме направили лесен начин за регистрация онлайн”, каза зам.-министърът.

Тя обясни, че започват да се търсят и резерви в европейските програми и какво може да бъде преструктурирано.

60 милиона лева ще бъдат отпуснати през Европейския социален фонд. Първият транш от 20 милиона ще е за допълнителните хиляда лева към заплатите на медицинските работници.

В ежедневен диалог сме с бизнеса, каква ще е формата ще реши премиерът”. Така Русинова отговори на въпроса дали подкрепя създаването на икономически кризисен щаб.

Екипи на Социалния патронаж подпомагат възрастните хора, за да им се осигурят храна и лекарства. По тази програма ще се отпуснат още 20 милиона лева за всички общини в България.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП