За целта са използвали механизма, прилаган при създаването на стволови клетки

Група учени от университета в Станфорд успяха за първи път в историята за подмладят човешки клетки, съобщава списание „Nature“.

Кои са най-опасните храни за сърцето

За целта са използвали механизма, прилаган при създаването на стволови клетки. С помощта на специална РНК те са принудили клетката да произведе т.нар. фактори Яманаки – специални белтъчини, които играят важна роля при формирането на ембрионалните клетки.

Ако тази процедура бъде приложена спрямо обикновена клетка в продължение на 2 седмици, ще се получи индуцирана плюрипотентна стволова клетка. Учените са се опитали за съкратят този срок, за да отделят от клетката негативните фактори, предизвикващи стареене, като използвали метода само няколко дни.

Всеки втори българин е с наднормено тегло

В хода на експеримента станало ясно, че клетките действително са се „подмладили“ – по много признаци не е било възможно да се различат от по-младите си аналози.

Променила се е картината на експресията на гените – най-вредните участъци в ДНК през младостта биват сдържани от контролиращи системи, които с годините отслабват. Използването на факторите на Яманаки позволило на практика този процес да бъде върнат назад.