Това довежда до множество болести на хранителната система

Всеки втори българин страда от наднормено тегло или затлъстяване. Това показват последните данни на Световната здравна организация. Расте и броят на децата у нас с излишни килограми.

Повече от половината българи над 18 години имат такъв проблем. От тях 25% са жертви на затлъстяване, а повече от 30% на наднормено тегло. По тези показатели страната ни заема 10-то място в Европа. А проблемът при подрастващите в България засяга около 15% от децата.

Затлъстяването причинява ранна смърт

Едно от многото момичета, които водят битка с килограмите е Мартина. Тя се бори с калориите вече 4 години.

„Всяка вечер се оплаквах колко съм дебела.  Определено се чувствах зле и когато всеки ден не се харесваш, няма как да си напълно щастлив”, споделя момичето.

След като години наред безуспешно се опитва сама да се пребори за мечтаното тяло, Марина се доверява на специалисти. Така за 5 месеца сваля 10 килограма.

„Два пъти седмично ходя на фитнес. Отделно съм и хранителен режим. Всеки път, когато се погледна в огледалото се гордея”, разказва Мартина.

Здравословното сваляне на тегло е от 2 до 4 килограма месечно, категорични са диетолозите.

„В момента в науката няма най-добра диета. Ограничаването на калориите, но не драстично и със съчетание на 30-40 минути на ден умерена физическа активност води до редукция с половин до един килограм на седмица”, обяснява д-р Мария Николова.

Все по-често в кабинета й влизат и разтревожени родители. А причините за затлъстяването на децата далеч не са само вафлите и чипсовете.

60% от възрастните и 30% от децата у нас - с наднормено тегло

„Недосатъчният сън, свързан със стоене в мрежи и игри, също е причина от най-ранна възраст да се натрупват излишни килограми”, поясни д-р Николова.

Затлъстяването води и до над 200 различни болести, казват лекарите. Сред тях са диабет и съредчно-съдови проблеми.

„Имаме повишена честота на редица карциноми, имаме повишена честота на заболявания на опорно-двигателния апарат, имаме намаление на репродуктивните възможности. Мъжете със затлъстяване много често имат намаление на нивата на тестостерон. При жените имаме синдром на поликистозните яйчници”, каза  Здравко Каменов от  Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Александровска ”.

От 3 години в Александровска болница работи единствената у нас клиника за извършване на бариатрични операции и лечение при затлъстяване.

„Вече има над 100 души, които са оперирани. Тези хора се научават да ядат по-малко - нещо, което те са забравили преди това”, каза още Каменов.

Затлъстяването е петият най-силен убиец в света, показват данните. Броят на смъртните случаи в резултат на натрупаните мазнини взима толкова жертви, колкото и терористичните актове и катастрофите.