Така тя отговори на критиките от опозицията, че институцията ще работи различно в условията на извънредното положение

Заседание на Народното събрание може да бъде свикано за по-малко от 24 часа. Това обясни председателят на парламента Цвета Караянчева в студиото на "Здравей, България". Така тя отговори на критиките от опозицията, че институцията ще работи различно в условията на извънредното положение.

„Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Той просто работи в извънредна ситуация. По Конституция е постоянно действащ орган. Няма повод за притеснение и това, което говори опозицията, е безпочвено“, заяви председателят на Народното събрание.

Депутатите решиха: Парламентът минава на извънреден режим

„В момента парламентът може да бъде свикван по четири хипотези: от председателя, от народни представители, от президента и от Министерския съвет. При необходимост това става за 24 часа. Ако днес се появи такова предложение, аз още утре мога да го свикам", каза още Караянчева.

Народното събрание спря работа: Заплаха за парламентаризма или отговорно поведение?

„Нямаме право да заплашваме живота на работещите в Народното събрание“, категорична бе тя.

Запитана дали се прекъсва работата на парламентарните комисии, тя отговори: „Има възможност те да работят по различно време. Залите са големи и депутатите могат да седят на разстояние един от друг. В пленарна зала обаче ситуацията не е такава - нямаме това пространство и работим по повече от 15 минути в едно помещение“.

По думите й никой не е казвал, че в момента народните представители не работят. „Всеки има някакви задължения по различни законопроекти. Всички са готови, след като има събрани 48 подписа от народни представители или е налице някоя от другите хипотези, парламентът да бъде свикан“, каза още Караянчева.

„Парламентарната демокрация умря", "Конституцията е застрашена" - това са пълни глупости. Трябва да пазим живота и здравето на хората. Аз не мога да изключа и вентилацията. Дори въздухът не се освежава", заяви категорично председателят на Народното събрание.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП