БСП не подкрепи решението

Народното събрание преминава на работа на извънреден режим. Решението беше взето с гласовете на 115 от народните представители. От тук нататък парламентът може да бъде свикван на заседания от президента, председателя Цвета Караянчева, Министерския съвет и 1/5 от депутатите.

Борисов: Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата (ВИДЕО)

Заседанията могат да бъдат свикани заради промени в законодателството, свързано с извънредното положение. Депутатите повече от 3 часа си прехвърляха вазимно обвинения дали решението е абдикиране от отговорност и дали опозицията е популистка.

Правителството дарява 20 000 лева на социално слаби семейства

„COVID-19 не подбира нито по партийна, нито по социална, нито по религиозна, нито етническа принадлежност. Не можем да искаме цялата страна да е под карантина, която все повече се затяга, а ние показно да нарушаваме всички предписания за социално дистанциране“, заяви от трибуната председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Вие намерихте начин парламентът да бъде единствено и само печат на извънредните закони, които ще ги внася изпълнителната власт и Министерски съвет. Ние като опозиция ще се борим демокрацията в България да бъде защитена“, каза депутатът от БСП Кристиан Вигенин.

Опозицията обвързва извънредния парламентарен режим с икономическите последствия след кризата.

„Освен от заразата в нашето общество е пълно с хора, които ги е страх от безработицата, от фалити. Пораженията на икономиката ще бъдат  страшни“, каза Антон Кутев от БСП.

Лидерът на социалистите обаче атакува управляващите с нарушаване на демокрацията.

„Днес слагате венеца на безконтролната власт - живот на кредит, свобода под карантина и диктатура в действие“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„По-добре да бдим, да не се върне народният съд, който унищожи цвета на нацията, да не се повтори Чернобил. Когато българските граждани ядяха зелена салата, а партийните величия - специална храна“, каза Цвета Караянчева.

След три часа скандали решението беше прието.

Парламентарните комисии ще провеждат заседание без външни лица, но ще се предават онлайн на сайта на парламента. Очаква се следващата седмица да бъде свикано заседание на Народното събрание заради закона за енергетиката. В него депутатите ще прецезират как потребителите на ток и парно да получат разликата от сметките си след поевтиняването на газа. А днешното решение не е прецедент. Подобна мярка е въведена за френския и испанския парламент, а в други европейски държави заседават онлайн.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП