Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг

ЕС дава 140 млн. евро за разработване на ваксина. България купува милион тестове за коронавирус и десетки респираторни апарати.Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг днес. 

Три вида тестове ще се използват за установяване на заразени с коронавирус. На три етапа -според динамиката на развитие на заразата. Държавата има готовност за така нареченото масово тестване април - май месец. Към момента никой не се наема да прогнозира кога ще паднат извънредните мерки.

В момента сме в първия етап от разпространението на заразата, когато болните се увеличават. Засега няма да се правят масови тестове, а само на пробни групи - по около 1000 души седмично, поясни премиерът.

Борисов съобщи и най-важните решения, които са били взети на Европейския съвет снощи. Сред тях е противодействие на дезинформацията, работа за набавяне на медицинска апаратура за там където има нужда, увеличаване на капацитета за извършване на тестове. А едно от най-важните взети решения е да се подкрепят научните изследвания,. Ще бъда заделени 140 милиона евро за 17 проекта, включително и такъв за ваксини.  

Експертите определят като най-надеждни така наречените PCR тестовете. От тях страната ни е поръчала над 600 000 бройки. По-скъпи са и изискват апаратура и специално обучен персонал. По-евтините, бързи тестове, ще бъдат необходими на по-късен етап. От тях искаме да купим 400 000. 

Относно блокираните в трети държави граждани на ЕС, те ще могат а се приберат с активната подкрепа на върховния представител и ЕК. „Разбрахме се където има самолет, да могат да се качват всички граждани на ЕС”, обясни още Борисов.

Премиерът обясни и за разговора си тази сутрин с австрийския канцлер Себастиан Курц, който е обяснил, че на страната му са нужни спешно предпазни облекла за хората от първа линия.

Борисов и Курц обсъдиха доставката на защитни облекла от България за Австрия

Освен това днес в Министерския съвет е взето решение за закупуването на 1 милион маски и 50 респиратора. Проведен е и разговор с премиера на Китай за доставка на по 1000 теста от всеки вид. Покупките ще стават директно без посредник.

Борисов отказва да прави прогнози колко ще продължи извънредното положение и колко пъти ще бъде удължавано.

Следващата сряда банките ще кажат кога ще започнат да дават безлихвените кредити.

Нови 12 случая на COVID-19 у нас, общият брой заболели е 276 (ВИДЕО)

Вицепремиерът Томислав Дончев пък отговори на въпросите с цената на газа. „Относно последващите действия след редуцирането на цената на газа, мога да кажа, че законът дава правна възможост, включително и за опраделене на цени със задна дата, което до момента не беше възможно. Той предвижда не само Булгаргаз да възстанови надвзетите суми на своите клиенти, но и да създаде правна възможност те да могат да извършват компенсации към своите клиенти“, коментира той.

„Едно е клиент на Топлофикация, друго - на метан станция. Ще бъдат търсени начините, по които те ще си уреждат отношенията, за надвзетите суми със своите клиенти“, каза още той. И допълни: „По всяка вероятност най-добрият вариент е чрез редуциране на бъдещи сметки. Напомням обаче, че цена не се редуцира със закон. Това си е решение на КЕВР“.

Запитан дали са обсъдени с работодателите новите предложени мерки, Дончев отговори, че това предстои да се случи. „Не знам да има ситуация, в която всички да са доволни. Важно е този въпрос да мине много бързо през Тристранка и след това през Министерския съвет. Скоростта тук има голяма значение. Всеки, който е пострадал по някакъв начин от кризисната ситуация, трябва да може да получи подкрепа. Предложената мярка може да търпи промени. Важно е обаче да започне да се действа веднага“, коментира той.

 

Прилагат се мерки за облекчаване на трафика по така наречените зелени европейски коридори. А у нас се правят промени по КПП-та на големите градове с цел намаляване на колоните, заяви вътрешният министър

"Наблюдаваме, че леки автомобили се включват в зелените коридори, КПП-та ги адаптирахме така", заяви Младен Маринов. Той успокои, че данните от декларациите, които събират униформените на КПП-тата, са защитени

И още - полицията и прокуратурата вече са завели стотици дела за нарушаването на карантината.

"Продължаваме работата, така че да гарантираме спазването на мерките, защото както казва Щаба  – над 24 000 са карантинирани, най-много са София и големите градове", обяви още Маринов.

МВР прави постоянни промени, за да отговори на нуждите на хората, но министърът беше категоричен , че прилагането на мерките трябва да продължи.

А днес на извънредно заседание правителството одобри договор с Китай за доставка на над 1 млн. предпазни маски и 50 респираторни апарата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО