Това обяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски

Броят на заразените с коронавирус у нас вече е 276. На брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за още 12 нови случая на инфектирани с COVID-19.

Стартираха DMS кампания в подкрепа на медиците, борещи се с COVID-19

От новозаразените трима са от Бургас. Става дума за две деца - на 3 г. и на 8 г., които са контактни с един от докторите с коронавирус. 22-годишна жена също е заразена, като тя е с история от Англия, уточни ген. Мутафчийски. В Пловдив има още четири нови случая, в София също са четири и един в Кюстендил.

Няма нови интубирани пациенти. До този момент са направени 6454 теста, информира още ген. Мутафчийски. И подчерта, че болничните легла за заразени с вируса вече са 7473, като броят им е десетократно увеличен. 

БОРБАТА С COVID-19: Вълната от дарители става все по-голяма

"И пак искам да върна на това, че младата възраст не е гаранция, че не боледуваме, напротив, боледуват, какво виждате нашите пациенти - 80 процента са в групата, която уж не е застрашена. Те си боледуват", добави ген. Мутафчийски.

Той обяви, че вече са разработени препоръки за освобождаване на болни, които не са изчистени от вируса, но са в добро общо състояние.

„Те ще престояват в домашна карантина и когато навършат 21 дена тогава ще бъде направен повторен тест. Излекуваните дали два отрицателни теста си остават в къщи с 30 дни болничен“, посочи Мутафчийски.

„Намираме се в началото на епидемията, но сме категорично нагоре. От три дни се катерим с по 10-14% увеличаване на заболеваемостта", уточни той.

В рамките на деня се очаква мъж, оздравял след заразата, да бъде изписан от Александровска болница. Обмисля се идеята, ако в едно семейство има заразен, цялото семейство да бъде поставено под карантина. По думите на Мутафчийски тази практика е възприета на много места в света.

Иначе от днес - министерството на здравеопазването пуска ДМС линия за подкрепа на българските лекари. Всеки може да помогне, като изпрати СМС на номер 17 777 стекст „SOLIDARNOST”. Дарението е на стойност 1 лев. В бората с коронавируса се включиха и от АЕЦ „Козлодуй”, откъдето даряват 800 хиляди лева.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП