Деница Сачева се съгласи с предложението на социалните партньори прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби

След двудневни преговори в съвета за тристрано сътрудничество -държавата, бизнесът и синдикатите постигнаха частично споразумение. Според Асоциацията на Индустриалния капитал е необходима незабавна промяна в Закона за извънредните мерки, за да може всички нуждаещи се предпирятия да се възползват от финансова подкрепа.

Тристранният съвет проведе онлайн заседание (ВИДЕО)

На втория ден от преговорите между държавата и синдикатите „препъни-камъкът“ се оказа една от основните мерки, които трябва да подпомогнат българската икономика след щетие от коронавируса – а именно мярката „60/40“ за работната заплата на служителите, които да бъдат запазени на работа. Според вицепремиерът Марияна Николова тази мярка частнично се променя от КРИБ и не се подкрепя от АИКБ. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България мярката не работи защото при така предложените от държавата мерки помощта не е 60 на 40. Те дават пример, че при средна заплата в преработващата промишленост от 1165 лева, когато се пресметнат начисленията и удръжките излиза, че фирмата ще плати 77 на сто от заплатата, а държавата – само 23%.

Велев: България рискува да си вкара автогол заради коронавируса

Бизнесът не одобрява мярката 60 на 40, защото спорд него- от подкрепата ще се възползват само онези, които имат пари в брой, нямат ликвидни затруднения и следователно не се нуждаят особено от нея. По този начин обществените средства няма да се инвестират ефективно в запазването на човешките ресурси, се казва в позиция на асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Оставам с впечатлението, че някои хора си мислят, че в тази ситуация на криза могат да вземат от държавата, сиреч, от самите себе си, за да станат по-богати или да не обеднеят. Не, грижата трябва да ни е здравето и работниците, социално слабите и пенсионерите. Да, можем да вземем заем, но после трябва да се връща“, коментира премиерът Борисов.

Борисов: Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата (ВИДЕО)

За синдикатите допълнителното уточнение към мярката 60 на 40 е плюс в полза на бизнеса.

След одобрение от Европейската комисия ще има възможност и за безвъзмездна помощ от страна на държавата. „Веднага след техния отговор ще пуснем такива процедури ще се дават средства безвъзмездно. по принцип ваучерите са допустими до 50 хиляди лева еднократно. Гражданите  и малките и средния бизнес да очаква тази мярка“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

А заемите, които търговските банки ще отпускат на бизнеса, засегнат от COVID-19 ще са до 2 млн. лв., каза през деня изпълнителния директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Според него около 140 хиляди души ще могат да изтеглят и безлихвен потребителски кредит от 1500 лева.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП