Той отговаря на въпроси за ТЕЦ „Бобов дол“

Тази сутрин министърът на околната среда и водите Емил Димитров беше извикан на разпит заради горенето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол". 

„Обади ми се зам.-главният прокурор да се явя в прокуратурата за „Бобов дол“, заяви Димитров.

Прокуратурата и полицията влязоха в ТЕЦ „Бобов дол“

Запитан как се е стигнало до разрешението за горене на отпадъци и дали е паднала забраната, която той е наложил, министърът отговори: „Не съм налагал аз забрана. Има разрешение от преди много години. Те имаха експериментално, което беше изтекло и когато през януари прокуратурата отиде на проверка, ме извикаха. Това беше втория ден, откакто работех. Аз им казах да спрат за месец–месец и половина-два, докато не си оправят всичко така, както им е по разрешителното“.

„Когато са ги оправили, не са се обадили. Това не зависи от мен, а от РИОСВ-Перник. Те са отишли на място, видели са, написали са си, направили са си каквото знаят и накрая им е отпаднало. Това е“, каза още той.

Гешев: До дни започва проверката на приватизацията на "Кремиковци" и "Бобов дол"

Димитров събощи, че част от всички софийски отпадъци в момента се горят именно там. „Иначе София ще замирише“, допълни още министърът.

Междувременно от Върховната административна прокуратура (ВАП) изискаха повече информация от здравния министър за контрола на предлагането на т.нар. „бързи тестове“ срещу COVID-19.