Те ще бъдат обсъдени на правителствено заседание

"В момента, в който коментираме мярката за заетост, надали ще обсъждаме веднага съкращения. Тече интензивна работа в Министерството на финансите и правителството за първоначалните мерки и за актуализацията на бюджета. Колебаем се между няколко варианта. Има служители на държавната администрация, които са на първа линия. За тях не трябва да се мисли за премахване на привилегия, а напротив. В момента, в който имаме решение, ще го съобщим. Възможни са промени в структурите, които в момента не функционират. Следим динамиката и се надявам да действаме адекватно, а не да свръхреагираме". Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет.

ОКОНЧАТЕЛНО: Държавата ще плати 60% от заплатите на служителите на затруднените фирми

Той коментира и решението държавата в продължение на три месеца да изплаща 60% от заплатите на служителите на затруднените зради кризата компании.

"Този работодател, който вижда преспектива в дейността си, да запази заетостта си. Този, който вижда, че не може да се справи, да премисли ситуацията. Действително за тези работодатели, които не могат да се справят, тази мярка за тях не може да бъде пълноценна. Или може да е ценна за ключова част от персонала, която ще им бъде важна. Тези, които са били на ръба още преди кризата, едва ли ще останат незасегнати", каза Горанов. И допълни: "Никой няма да бъде накаран насила да налага тази мярка. Ще дадем, колкото е нужно. Ако се окаже, че кризата е толкова дълбока, че не можем да се развиваме, тогава ще прибегнем до по-строги мерки".

Финансист номер 1 каза още, че не е обмисляна промяна в пенсионните фондове.

Борисов: 81 държави са поискали финансова помощ от МВФ (ВИДЕО)

"По отношение на актуализацията на бюджета текат интензивни анализи. Ще помоля правителството да одобри увеличението на лимита за дълг, за да може да сме сигурни, че независимо от развитието, държавата ще може да финасира своите ангажименти. Банките активно, с европейския банков орган, разработват методика за отсрочване на задължения по кредити. Темата е много технологична. Тези мерки дават гъвкавост на кредитополучателите, както и на търговците", каза още финансовият министър.

"Елементарна спекулация - при половин млрд. разход, разделен на 600, ще ви даде голямо число бенефициент. Има около 480 млн. лв. в бюджета. Нашето намерение е да не увреждаме правата на хората, които попадат в сектора Безработица. В  18,30 се очаква да разгледаме изменението на закона за държавния бюджет. Внасянето в Народното събрание би могло да стане утре, ако тази вечер го одобрим. Това е първият пакет, който даваме на правителството, като отговор на кризата. Нещата могат да се подобрят, могат и да се влошат, трябва да имаме подготвени сценарии", заяви Горанов.