Мерките предизвикаха лавина от критики и подигравки

Малайзийските власти посъветваха жените да носят грим, да не се заяждат със съпрузите си и да говорят с успокояващия глас на анимационен персонаж по време на блокирането на вируса. Това предизвика лавина от подигравки в интернет, предаде БГНЕС.

Експерт: Не мийте плодовете и зеленчуците със сапун, това е по-опасно

Подобно на много страни, югоизточната азиатска държава нареди на всички граждани да останат у дома, за да спрат разпространението на коронавируса, който уби над 30 000 души в световен мащаб. В поредица от публикации във Facebook, министерството на жените в Малайзия предложи съвети как трябва да се държат съпрузите по време на заключването.

Едната от тях показа снимка на двойка, която закача дрехи заедно до надпис, който съветва жените да „избягват да се заяждат“ със съпрузите си и да имитират пискливия глас на Дораемон, анимационна котка-робот от Япония, която е популярна в Азия. Постът беше премахнат във вторник следобед след потоп от критики, като мнозина обвиниха правителството в сексизъм.

ООН: Карантината повишава опасността от домашно насилие

Други публикации съветват жените, работещи у дома, да носят грим и да се обличат спретнато, а не да ходят облечени „само като за вкъщи“.

„Това трябва да е належащ проблем“, гласи една публикация във Facebook. "Как обличането и гримирането у дома (предотвратяват) COVID-19? Моля, кажете?"

Коронавирусът оставя света без кондоми?

"Вече е 2020 г., моля развийте се. Съсредоточете се върху по-важните въпроси за жените", се чете в друг пост.

Има опасения от скок на домашното насилие по целия свят, тъй като стресът, причинен от затвореността и несигурността на работното място, увеличават вероятността от конфликти.