Ако все още не знаете какво представляват те, значи е добре да наваксате

В така създалата се ситуация на ограничени масови мероприятия, спортът е сред най-засегнатите дейности. В световен план всички значими спортни събития са отменени и това поставя пред сериозно изпитание спортните федерации. Времената са трудни и за телевизионните доставчици, които всячески се опитват да удовлетворят интереса на феновете и да запълнят ефирното си време.

На преден план в тази обстановка излизат електронните спортове, чието развитие е най-малко засегната в ситуацията. Ако все още не знаете какво представляват те, значи е добре да наваксате, защото това е една от най-бързо разрастващите се индустрии в последните години.

Може би ви е убягнало от вниманието, но България има сериозни успехи в тази област. През 2019 г. български отбор стана световен шампион по CS:GO на турнира в Китай.

По същество това са някои от най-популярните игри през последните две десетилетия. Сред тях са Doom, Quake, Counter Strike, Halo, League of Legends, Dota 2, iRacing, StarCraft, Warcraft, FIFA, Rocket League, Clash Royale и други. В турнирите участват индивидуални играчи или отбори, а събитията се следят в реално време от милиони зрители в цял свят. Индустрията набира скорост толкова бързо, че спонсори в нея са повечето технологични мастодонти на пазара.

Електронните спортове станаха толкова популярни, че привлякоха вниманието даже на букмейкърите. Дори в българските сайтове за залози, като WINBET, например, вече се предлага опция да поставите прогноза на зрелищни битки от света на eСпортовете.

Традиционните спортни фенове сигурно са скептични, но извънредната обстановка е чудесен момент да дадете шанс на тези дисциплини. За да ви насочат към правилната игра, експертите на спортния кабелен гигант ESPN предложи няколко полезни съвета. Чрез тях ще може да изберете предпочитан електронен спорт на базата на обичайните си интереси.

Ако любимият ви спорт е футболът, очевидният ви избор, разбира се, е FIFA. Там не говорим за прилики, а за абсолютен аналог. Екипът на ESPN обаче има идея и за по-нетрадиционна възможност. Те предлагат да дадете шанс на играта Rocket League, която е повече от завладяваща. Правилата ѝ са точно като при любимия на цяла Европа спорт, но разликата е, че се играе с… огромни летящи коли. Звучи забавно, нали? Графиката е завладяваща, а самата игра създава усещане за динамика и тръпката е аналогична с тази при футболните срещи.

В случай, че тъгувате най-много по баскетбола, не се притеснявайте, има решение и за вас. Може би ще се изненадате, но то е стрелковата игра Counter Strike: Global Offense. Двубоят се провежда между два отбора в 30 рунда. Първият, който спечели 16, е победител. Приликата с баскетбола е, че събитията са динамични и са на принципа атака – защита. Нападащият тим се опитва да взриви бомба, а противниците – да му попречат. Дори да не сте фен на еСпортовете, почти сигурно е, че сте чували това заглавие. Може да погледнете на него с други очи, когато видите ожесточените битки в реално време.

Почитателите на американския футбол пък би следвало да намерят утеха в играта League of Legends. Както посочват от ESPN, кралят на традиционните спортове в САЩ намира аналог в краля на електронните спортове. Това е, вероятно, най-популярното заглавие сред тези дисциплини. Красноречив пример за това е, че финалът на международния шампионат през 2019 г. се следеше на живо от над 100 милиона почитатели.

И в League of Legends основна цел е някой от двата тима да настъпи максимално в противниковата територия, за да разруши базата на опонента си. Както при американския футбол, тук се забелязват различни стратегии – има по-силови и по-тактични играчи. Ако отделите малко време, за да проучите известните отбори, няма как да останете безразлични към играта.

Съветът към феновете на бейзбола пък е да прегледат заглавието Dota 2 – батална multiplayer игра. В САЩ бейзболът е сред стожерите на традиционните американски спортове, какъвто е и Dota за света на електронните дисциплини. Това заглавие е на световната сцена още от възникването на еСпортовете и масовите събития, свързани с тях. И при двата спорта има голяма тръпка, като важни са скоростта и точността на движенията.

В случай, че ви липсва хокеят, експертите съветват да се насочите към Overwatch, която, подобно на CS:GO, е стрелкова игра. Очевидните елементи, които свързват двата спорта, са нуждата от изключително прецизна точност, умения за импровизация и способността за постъпателна атака. Друг любопитен паралел е, че главният дизайнер на Overwatch, Джеф Каплан, е изключително запален по хокея. Един от главните персонажи в електронната игра, Луцио, има специален атрибут – цялостен екип за хокей, включващ дори стик.

Надяваме се, че сте открили приятна алтернатива на обичайните си занимания. Ако ви липсват традиционните спортове, не се отчайвайте! Сега е моментът да дадете шанс на по-различни забавления. Те ще запълнят времето ви, докато масовите събития са забранени. Ако им дадете шанс обаче, съвсем не е изключено да събудят у вас истински интерес, който да остане и занапред.