Той провери общинския пазар във Враца, във връзка с новата заповед на здравния министър

Облекчение за търговията и селските стопани. Кооперативните и фермерските пазари първи ще могат да възстановят дейността си след мерките срещу коронавируса. Това предвижда заповед на здравното министерство.

Според новата заповед на здравното министерство общините в страната трябва да създадат организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари. Това се прави най-вече заради силния стопански сезон за разсаждане на зеленчуците.

Въвеждат по-леки мерки за фермерите и работниците на пазарите

"Това не е разпускане на мерките, това е загриженост за хляба на народа, защото епидемия, епидемия, но има неща, които не могат да се отложат или забавят. Ако сега не се  посее, какво ще се яде", попита проф. Тодор Кантарджиев. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и зам.-началник на Националния оперативен щаб беше на работно посещение във Враца.

 

Заедно с местните власти и здравни експерти той направи оглед за възможностите да бъде възстановена работата на общинския пазар. Според заповедта всяка община в страната трябва да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, като се отчете конкретната специфика като разположение, капацитет и брой на участващи производители за директни доставки на малки количества суровини и храни до краен потребител, обясни Кантарджиев.

Танева: Няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храна

Надка Павлова е дошла от близкото село Девене, за да разбере какво ще се случи с пазара, защото не е продавала продукцията си вече близо месец след влизането на мерките срещу  COVID-19. Хигиенистът на пазара е готов да се заеме с новите мерки незабавно, защото според него клиентите също страдали, че не могат да си пазаруват.

С новите мерки се предвижда да се направят ограждения и хората да влизат от един вход, а да излизат от друг, така че да не се засичат потоците. Препоръчитлно е и всички да носят маски, макар че и това на места се оказва проблем.

ЗАРАДИ СПЕКУЛАТА: Засилени проверки в цялата страна по Великден и Гергьовден

"Ние ще раздаваме маски, но не можем да накараме никой да си сложи маска. Вчера имаше хора, които дори така, леко вулгарно, подходиха към колегите и ги обиждаха за това, че им предлагат маски", сподели кметът на Враца Калин Каменов.

"На пазара обикновеният човек първо, ако има, носи маска, Който кашля, който киха, който му тече носа, който го боли гърло, си стои вкъщи. Салатата не пречи, ако е добре измита, яйцата никакъв риск не крият. Козунаците са много хубаво нещо, ако са пакетирани, ще бъде идеално. Опасно е при козунаците някой да не е кашлял, да не е кихал върху тях", обясни Кантарджиев.

Мерките целят да предпазят от COVID-19 всички по веригата продавач – купувач.