„Всяко по-високо ниво на хигиена е добре дошло“, каза земеделският министър

„Категорично няма риск от пренасяне на коронавирус чрез храна. Ние следим всички научни становища, които излизат по различни институти по света“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в ефира на "Здравей, България". И допълни, че всички допълнителни хигиенни мерки, които се взимат, са добре дошли.

Има народен представител с коронавирус (ВИДЕО)

Танева посъветва плодовете и зеленчуците да се измиват добре.

„Трябва да вземем всички противоепидемични мерки, за да запазим здравето на хората. Лично аз не съм си правила тест за коронавирус, защото не съм прочуствала неразположение или признак, който да говори за него“, каза още тя.

Относно заразения с коронавирус депутат от ДПС Хасан Адемов, Танева коментира: „Пожелавам му бързо оздравяване. С него имаме много добри колегиални отношения. Вярвам, че всичко ще бъде наред“.

Прокуратурата иска БАБХ да засили контрола над магазините и заведенията за бързо хранене

„Когато получим сигнали за спекула с цените на храните, уведомяваме КЗП", съобщи Танева. И допълни, че преди ден подобен сигнал е бил подаван във връзка с цената на джинджифила, която била скочила два пъти за няколко седмици.

„Екип от дирекцията в Министерството, която се занимава с анализи и планиране, още от днес ще направи екипи в големите обекти, да имаме информация как се движат цените на основните стоки, за да организираме контролните органи при необичайно увеличение на цените“, посочи тя.

 

 

Според нея един от най-големите проблеми в сектор „Земеделие" е липсата на възможност за износ. „Ако успеем логистично да провокираме доставката в магазините да бъде от български производители, ще премахнем рисковете в доставките", каза още министърът.

България произвежда агнешко и е готова да посрещне нуждите за Великден и Гергьовден, увери още Танева.

Относно препоръката на Върховната административна прокуратура до Агенцията по храните за засилване на контрола в търговските обекти и заведенията за обществено хранене, тя коментира: „Агенцията по храните смята, че няма основание да се променя този план. Тя работи по обичайния си начин със засилен контрол“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Свикват извънредно заседание на парламента на 2 април

Десетки жалби срещу новата заповед за задължителното носене на маски

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП