Първите в държавата се контрираха с цитати от Гьоте

Поредна битка между "Дондуков" 1 и "Донудков" 2. Решението на депутатите да дарят заплатите си, президентът определи като показност. И обвини премиера, че не познава законите и не знае кога президентът може да налага вето. Отговорът не закъсня. На извънреден брифинг вицепремиерът Томислав Дончев отговори на държавния глава.

Радев с цитат от Гьоте: Няма нищо по-страшно от активната глупост

Полемиката започна още от сутринта, когато на посещение в "Пирогов" в  Деня на здравния работник, президентът отправи  критики към депутатите и властта. Румен Радев обяви, че мерките за справяне с икономическата криза не са достатъчни, а медиците на първа линия не били достатъчно защитени. Той коментира и спрените депутатски заплати и дали самият той е дарил. Този път отговорът не дойде от премиера, а от неговия заместник Томислав Дончев. Той отговори заедно с шефа на щаба ген. Мутафчийски от Министерския съвет.

На призива на депутатите от понеделник президентът да последва примера им и да работи без заплата, Радев заяви, че вече го е направил. При това преди обявяването на извънредното положение.

"Уважаеми народни представители, дарението за мен е личен акт , но ако много държите да се равнявате по президента,  има лесно решение – "кръгом" и "бегом" обратно към месец март. Сега си дарете и мартенските заплати, както го направих и аз", заяви Румен Радев.

Дончев към Радев: Командите "кръгом" и "бегом марш" се подават на новобранци

Доколкото си спомням от скромния си опит във въоръжените сили, армейските команди "кръгом" и "бегом марш" се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисъла им. Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци. Второ, не сме на занятия по стрелева подготовка. Трето, и да бяхме, не е ясно коя команда трябва да изпълняваме - тази от Трети март или тази за сваляне на карантинните мероприятия от преди седмица. Всичко това ми прилича на един жанр от военните сили, където някой, с цел да унижи другия, му подава командата "Шашкай се в различни посоки"", отговори вицепремиерът Дончев.

Полемиката между президентство и изпълнителна власт продължи и по темата "извънредни мерки". Според президента е необходима ясна стратегия как  безопасно и възможно най-бързо да излезем от "състоянието на пълна парализа на икономическия и обществен живот".

Ген. Мутафчийски: Трупове не могат да се скрият (ВИДЕО)

"Хората, които взимат тези решения, са сити хора , а не хора, които гладуват. Аз затова казвам, не чакайте момента , когато ще победи страхът, тогава последствията ще бъдат непредсказуеми", заяви Радев.

В отговор вицепремиерът посъветва държавния глава да не бърка раздаването на мартеници със сложната логистика по снабдяване на цялото общество с необходимите защитни средства и помощта за излизане от състоянието на икономически колапс.

Борисов: Отказвам да решавам кой да диша и кой не

Като най-голям успех на битката срещу разпространението на заразата генерал Мутафчийски посочи запазването на ниските нива на смъртност.

"В цялата огромна работа, която извършихме, остана горчивина. Защото труповете не могат да се скрият. Никой не може да избяга от статистиката. Смъртността остана ниска", заяви той.

Оказа се, че първите в държавата познават творчеството на Гьоте. Пръв поде Радев: "Няма нищо по-старшно от активната глупост". Вицепремиерът Дончев пък отвърна: "Когато двама се карат, виновен е по-умният".

А в помощ на работещите в борбата с короанавируса - вицепремиерът Илияна Йотова дарява месечнатга си заплата на Центъра за Спешна медицинска помощ - София.