Вижте какво показват резултатите от последното изследване на "Тренд"

"Регистрираме значително одобрение на мерките и основните действия, предприети от страна на държавата в борбата с коронавируса. Има и подкрепа те да бъдат продължени. Въвеждането на самото извънредно положение също е подкрепено“. Това каза в ефира на "Здравей, България" социологът Анастас Стефанов, цитирайки данните от проучване на агенция „Тренд“.

Започват бързите тестове на всички работещи в столичната Спешна помощ

Според изследването има и консолидация между основните говорители, които менажират процеса в борбата с COVID-19. Доверието към правителството се повишава, а това към президентската институция е по-малко, тъй като тя има периферна роля в събитията. В малко по-ниски нива е и доверието в парламента, което е традиционно.

По думите на Стефанов е факт, че консолидацията в обществото е по-скоро около правителството и Националния оперативен щаб, отколкото около президента.

„Към този момент хората отдават легитимност на институциите, които са замесени в борбата с COVID-19. Доверието към проф. Венцислав Мутафчийски е огромно. Той очевидно притежава харизматични качества, няма какво да се лъжем. Той е и основният говорител по темата, а е и непознато за публиката лице. Това е индикатор за чувствително одобрение към него“, обясни Стефанов.

Бум на онлайн потреблението по време на пандемия

Голяма част от анкетирани хора казват, че извънредното положение им влияе на психиката. „Все пак това е ситуация, която не сме имали до този момент“, допълва социологът.

„Нашето общество е суеверно и конспиративно настроено. Именно поради тази причина в такава ситуация се отключват и елементите на конспиративните теории. Опозиционното говорене е игра с нулев ефект. Обществото е насочило цялото си доверие към основните говорители, които му казват как да премине през тази криза“, казва Стефанов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП