Преди дни обаче депутатите намалиха размера на санкциите

Над 1 млн. лева трябва да постъпят в държавния бюджет само от глоби за разходки в парка. С промените в Закона за извънредното положение обаче депутатите намалиха размера на санкцията от 5 000 на 300 лв.

Няма да се ходи за Благодатния огън в Йерусалим, няма да се раздават върби за Цветница (ВИДЕО)

На 27 март българите осъмнахме с новината, че разходките в парка са вече забранени, освен ако не сме извели куче. В местата с ограничено придвижване попаднаха и пешеходните зони. При нарушение глобата е 5 000 лв.

"До настоящия момент на територията на столицата, от служители на СДВР, са съставени общо 220 акта за установяване на административни нарушения. Най-много установени нарушения има в парковете, градинките и междублоковите пространства, където има различни детски площадки", заяви гл. инсп. Красимира Стоядинова от отдел „Охранителна полиция”, СДВР.

Шестима с глоби заради хоро по време на карантина в Петрич

Не всички нарушители се санкционират веднага и на място, напомнят от СДВР. „Най-често нарушителите кават, че не знаят за забраната. Искам да отбележа, че полицейските органи в СДВР използват всичките си правомощия. Първо, гражданите биват предупреждавани. След това, ако не успеем да прекратим нарушението, бива разпореждано на гражданите да го преустановят и само в случаите, когато не можем да постигнем целта, нарушителите биват санкционирани“, казва още Стоядинова.

Почти две седмици след въвеждането на забраната, парковете в София, се оказват пълни с хора без домашни любимци.

„Аз лично знам, че всички тези мерки са напълно неоснователни, излишни и направо вредни. И затова не се тревожа. Ако ме спре полиция, просто ще си тръгна“, коментира Ева Колева, жител на София.

Близо 100 глоби от 5000 лв. наложиха в Пловдив

Всеки с наложена глоба има право да я обжалва пред съда. Днес бяха обнародвани по-ниските санкции. Така, за наложените актове в предишните дни до 5 000 лева, магистратите трябва автоматично да намалят глобата на до 300 лева.

„Една глоба, която е несъразмерно висока, нито помага за превенция на нарушенията, нито пък за събираемостта на едно такова вземане“, заяви Лозан Панов, председател на ВКС.

Дали съдилищата ще бъдат задръстени от подобен тип дела никой не може да каже. Всичко зависи доколко отговорни сме и нарушаваме ли правилата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП