Вижте какво показват данните от изследване на „Сова Харис“

Кризисната ситуация покрай коронавируса повиши доверието в правителството до 51%. Работата на органите на реда също е оценена високо от 49,5% от анкетираните. Единствено кабинетът и МВР имат положителен рейтинг, тоест доверието на гражданите към тях е по-голямо от недоверието. Това сочат данните от експресно проучване, проведено от „Сова Харис“.

Данните показват и че позитивната оценка към дейността на изпълнителната власт се пренася и към водещата партия в управляващата коалиция. В момента доверието към ГЕРБ значително надвишава това към останалите основни политически сили у нас. Дейността на Националния оперативен щаб се оценява в синхрон с тази на Кабинета. 

 

Кризата променя обществените нагласи към политици, бизнесмени и спортисти. Венцислав Мутафчийски е с най-високо одобрение – 71%. След него се нареждат премиерът Бойко Борисов и боксьорът Кубрат Пулев, който декларира, че ще дари половината си хонорар от мача с Антъни Джошуа.

Според „Сова Харис” следващите места заемат вицепремиерът Томислав Дончев и президентът Румен Радев. Шестата позиция делят здравният министър и депутатът Делян Пеевски, който до момента е най-големият частен дарител.

От представителите на бизнеса единствено собственикът на Нова Броудкастинг Груп Кирил Домусчиев намира място в класацията с одобрение от 23%.

Доверие с 21% е показано и към главния прокурор Иван Гешев.

61% от българите смятат, че страната ни се справя по-добре в сравнение с останалите държави в ЕС в борбата с коронавируса. 73% от запитаните посочват, че одобряват действията на правителството в битката с COVID-19. 

Около две трети от хората споделят, че стриктно спазват мерките, наложени от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Около 3% заявяват, че не се съобразяват с наложените изисквания. 

Проучването е проведено от „Сова Харис“ в периода 8-9 април 2020 г. сред 800 респондента. Изследването е реализирано на база на случайна извадка от телефонни номера по метода на стандартизирано телефонно интервю сред пълнолетното население на страната, с квота по пол и възраст. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП