Това стана на съвместна онлайн изява

Американският сенатор от Върмонт Бърни Сандърс официално подкрепи кандидатурата на Джо Байдън за президентските избори в САЩ. Това стана на съвместна онлайн изява с бившия вицепрезидент, предаде БТА.

"Призовавам всички американци, призовавам всеки демократ, призовавам всеки независим, призовавам много от републиканците да се обединим в тази кампания за подкрепа на твоята кандидатура, която аз одобрявам", каза Сандърс.

Джо Байдън спечели първичните избори на демократите в Аляска

Тази подкрепа е от решаващо значение за Байдън, който трябва да преодолее идеологическото разделение в Демократическата партия и наесен да обедини гласоподавателите срещу президента Доналд Тръмп. По време на надпреварата за номинацията на демократите Байдън и Сандърс сблъскаха вижданията си по политически въпроси като плана за всеобщо здравеопазване Одобрението на кандидатурата на Байдън контрастира с продължителното противопоставяне през 2016 г. между Сандърс и Хилари Клинтън, която тогава спечели номинацията. Сандърс подкрепи Клинтън едва след края на дълго проточилата се надпревара и в условията на ожесточен спор за платформата на Демократическата партия, продължил чак до лятната партийна конференция.

Бърни Сандърс се оттегли от първичните избори на демократите

Сандърс днес не каза изрично дали ще продължи да се бори за делегатски гласове на щатските събрания или просто ще използва новосъздадения си съюз с Байдън, за да въздейства върху номинирания и върху политическата линия, която той ще представи на гласоподавателите.

Появявайки се заедно с Байдън на разделен на две екран, Сандърс каза, че "не е тайна, че ти и аз имаме различия". Сандърс обаче изтъкна продължаващата съвместна работа между двата лагера по няколко политически въпроси като основание за подкрепата на кандидатурата на Байдън.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.