Обвинител номер 1 беше на заседание на прокурорската колегия

"Магистратите вземаме сериозни заплати. Ние сме час от държавните структури и трябва да проявим солидарност с българските граждани". Този призив отправи главният прокурор Иван Гешев на заседание на прокурорската колегия. На него кадровиците единодушно гласуваха неговото предложение от миналата седмица, свързано с годишния отпуск на прокурорите, предаде DarikNews.bg.

Заплатите на прокурорите се замразяват до края на годината

Според одобрената препоръка всеки административен ръководител на прокуратура можа да предостави до една втора от платения отпуск на обвинители и служители без тяхно съгласие. Това обаче трябва да става по предварително утвърден график, за да се осигури работния процес.

Членовете на кадровия орган препоръчаха на магистратите и служителите, които предстои да бъдат пенсионирани до края на годината, да ползват целия платен годишен отпуск.

Гешев: Противодействието на битовата престъпност продължава и при извънредно положение

"Магистратите вземат сериозни заплати на фона на стандарта в България. Всеки, който се пенсионира, получава определен брой заплати. Не смятам, че е морално и справедливо, в случай, че има възможност, той да не ползва поне някаква част от отпуска, която се е натрупала през годините, а съдебната власт, а от там и данъкоплатецът, да изплащат на колегите доста сериозни суми от десетки хиляди левове. Трябва да покажем съпричастност и солидарност с гражданите и държавата в тази, меко казано, криза", отбеляза Гешев.

Миналата седмица ВСС гласува заплатите на магистратите и съдебните служители да бъдат замразени до края на годината.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.